Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στη Βουδαπέστη

Μια και νωρίτερα αναφερθήκαμε στο ζεστό ρόφημα από τη Βουδαπέστη, τι θα λέγατε για μια βραδινή Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας;

Η Βουδαπέστη είναι ένας σχετικά εύκολος και κοντινός προορισμός για μας. Η απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη διαρκεί λίγο πάνω από μια ώρα και από Αθήνα περίπου δύο. Την επισκέφθηκα τα περασμένα Χριστούγεννα και ομολογώ μου άρεσε. Είχε πάρα πολύ κρύο βέβαια, αλλά ευτυχώς ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και το αντιμετωπίζαμε.

Η πόλη είναι όμορφη, όχι τόσο όσο η Πράγα βέβαια, αλλά είναι και αυτή ατμοσφαιρική και έχει το δικό της μυστήριο. Ο Δούναβης που τη διαπερνά της χαρίζει γοητεία και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην "αυτοκρατορική", ήσυχη και κτισμένη στους λόφους Βούδα και τη σύγχρονη, πιο ζωντανή και πεδινή Πέστη. Από τις έξι γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές, η πιο γνωστή αλλά και η πιο ιστορική είναι η λεγόμενη Γέφυρα των Αλυσίδων, η οποία αποτελεί και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης.

Κατά την άποψή μου, τρεις με τέσσερις μέρες είναι αρκετές για να σχηματίσετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Βουδαπέστης. Τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί είναι αρκετά. Εμείς βέβαια αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε την πόλη πιο χαλαρά. Είδαμε εννοείται τα βασικά αξιοθέατα, αλλά κυρίως περιπλανηθήκαμε στις διάφορες γειτονιές, ανεβοκατεβήκαμε αρκετές φορές τη Váci utca και κάναμε βόλτες στην αγορά Nagycsarnok και στα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά και Παζάρια" που είχαν στηθεί στις διάφορες πλατείες.

Επειδή επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μετρό ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, κάναμε αρκετά διαλείμματα για να ζεσταθούμε και να ξεκουραστούμε σε ορισμένα πολύ ωραία καφέ και εστιατόρια. Μάλιστα, οι περισσότερες επιλογές μας σε σχέση με το φαγητό ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες. Δοκιμάσαμε αρκετά τοπικά πιάτα, παραδοσιακά γλυκά και Ουγγρικά κρασιά. Η κουζίνα τους είναι λίγο βαριά αλλά μου άρεσε πολύ και τα κρασιά τους με εντυπωσίασαν. Δεν ήξερα ότι η Ουγγαρία έχει τόσο καλή παραγωγή.

Ακολουθούν μερικές νυχτερινές φωτογραφίες από τις βόλτες μας στη στολισμένη για τα Χριστούγεννα Βουδαπέστη και ορισμένες πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

budapest0
H Γέφυρα των Αλυσίδων

budapest12
Στο βάθος τα Ανάκτορα και το Κάστρο και μπροστά στο φωταγωγημένο Τραμ

budapest14
Η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου

budapest1a
Η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου από την πίσω όψη όπως φαίνεται μέσα από τον Πύργο των Ψαράδων

budapest1b
Στο βάθος τμήμα του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου

budapest1 2
Τμήμα της Váci utca το βράδυ

budapest8
Μια από τις στολισμένες κεντρικές πλατείες στην Πέστη με το δέντρο και το "Χριστουγεννιάτικο Χωριό" της

budapest1e
Ένα από τα μαγαζάκια για φαγητό και ποτό που είχε στηθεί στο πλαίσιο του "Χριστουγεννιάτικου Χωριού" σε μια από τις πλατείες

budapest1d
Ένα από τα μαγαζάκια που φτιάχνει τα παραδοσιακά γλυκά Vitéz Kürtős σε ένα από τα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά"

budapest1c
Ένα από τα μαγαζάκια που πουλούσε ξερά φρούτα, ζαχαρωτά και διάφορα γλυκίσματα σε ένα από τα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά"

Μερικές πληροφορίες για τη Βουδαπέστη που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη Βούδα είναι το τα Ανάκτορα, το Κάστρο και ο Λαβύρινθος του, ο Πύργος των Ψαράδων, η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας, το ξενοδοχείο και τα θερμά λουτρά του Gellert καθώς και το άγαλμα Citadella στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Βέβαια στη Βούδα αξίζει να χαθείτε στα λιθόκτιστα δρομάκια, να πιείτε ένα καφέ σε κάποιο από τα στιλάτα καφέ που θα συναντήσετε και φυσικά να απολαύσετε από ψηλά τη θέα του ποταμού και της Πέστης απέναντι.

Στην Πέστη από την άλλη μπορείτε να επισκεφθείτε το Κοινοβούλιο, την Όπερα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, τις πλατείες Hősök, Vorosmarty, Deak, Kalvin, Erzsébet και Oktogon, το Εθνικό μουσείο αλλά και μουσεία Καλών Τεχνών και Μοντέρνας Τέχνης, τη λεωφόρο Andrassy και την πολυσύχναστη Vaci Utca, το περίφημο πάρκο της πόλης, το Σπίτι του Τρόμου, την Εβραϊκή συνοικία με τη συναγωγή του Dohany, το ξενοδοχείο Meridien, το ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, αλλά και τη Μεγάλη Αγορά (Nagycsarnok). Εδώ, όμως όπως είπαμε είναι η καρδιά της σύγχρονης πόλης και θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια πολλά από τα οποία μάλιστα είναι ιστορικά.

Μια βόλτα στο Δούναβη με ποταμόπλοιο, μια βόλτα στο νησί της Μαργαρίτας, η παρακολούθηση μιας παράστασης στην Όπερα και μια επίσκεψη σε κάποιο από τα θερμά λουτρά είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που προτείνονται.

Χαρακτηριστικό σουβενίρ και σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η πάπρικα. Θα τη βρείτε είτε σε διάφορες συσκευασίες (σε σκόνη -γλυκιά ή καυτερή- ή αυτούσια αποξηραμένη) και είναι ένα πολύ ωραίο και αντιπροσωπευτικό δώρο για εσάς και όσους αγαπάτε. Θα αξιοποιηθούν σίγουρα.

Το νόμισμα τους είναι το Φιορίνι και δε χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα από την Ελλάδα. Θα βρείτε ένα ανταλλακτήριο στο αεροδρόμιο για τα πρώτα έξοδα και πολλά άλλα με καλύτερη ισοτιμία στο κέντρο της πόλης.

Συγκοινωνιακά η πόλη καλύπτεται με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία αλλά μπορείτε να γυρίσετε τα βασικά της σημεία και πεζοί.

Αν πάτε χειμώνα μη ξεχάσετε να πάρετε σκούφο που να καλύπτει και τα αυτιά, μπαλακλάβα (γιακάς που φοράνε στο σκι) και διάφορα ισοθερμικά αξεσουάρ και ρούχα. Όταν κυκλοφορείτε έξω θα φαίνονται μόνο τα μάτια σας, σαν να φοράτε χειμερινή μπούργκα, αλλά μπρος το κρύο τι είναι τα κάλλη; Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι έτσι κυκλοφορούν. Ίσως βέβαια είναι προτιμότερο να την επισκεφθείτε Μάιο ή Σεπτέμβριο που ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα μπορείτε να κυκλοφορείτε άνετα.

Υγ. Σε περίπτωση που θέλετε πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο που μείναμε, τα εστιατόρια και τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στείλτε μας ένα μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
19.03.2013

Παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο;

Παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο;

Μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες για τον ελεύθερο χρόνο και τα ταξίδια, τόσο τα πραγματικά όσο και αυτά του μυαλού, είναι η ανάγνωση βιβλίων. 

Περισσότερα...
12.12.2014

Ιδέες και λύσεις για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού

Ιδέες και λύσεις για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού

Και αν δε θέλω να στολίσω δέντρο; Και αν βαριέμαι να το βγάλω, να το στήσω, να ανοίγω κλαδιά, να τα βάζω στη θέση τους... ή αν το δέντρο μου χάλασε, έσπασε... και δεν με παίρνει να αγοράσω καινούριο; Ή αν εκτός από δέντρο, θέλω να στολίσω και άλλα σημεία του σπιτιού; Τι μπορώ να κάνω;

Δείτε μερικές ιδέες, διαλέξτε και φέρτε το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι σας.

Περισσότερα...
18.02.2013

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις βάφουμε σε διάφορα χρώματα, βάζουμε μαξιλαράκια και δημιουργούμε μια μοναδική τραπεζαρία, πρωτότυπη και με στιλ.

Περισσότερα...
03.02.2014

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος ΙΙ)

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος ΙΙ)

Οι στιλιστικές μας προτάσεις για τις μεγαλύτερες ή υπέρμαχες του κλασικού στιλ φίλες μας την προηγούμενη φορά εστίασαν στην επιλογή του σακακιού. Σήμερα θα δούμε μερικές ακόμα ιδέες που εντοπίσαμε και νομίζουμε πως προσφέρονται για καθημερινές εμφανίσεις.

Περισσότερα...
07.02.2013
Dream Big

Πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ένα όνειρο;

Περισσότερα...
12.06.2014

Εκατό Χρόνια Μοναξιά

Εκατό Χρόνια Μοναξιά

Καιρό τώρα ήθελα να διαβάσω το κλασικό μυθιστόρημα "Εκατό χρόνια μοναξιά" του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το είχα μόνιμα στη λίστα με "τα επόμενα βιβλία που θέλω και πρέπει να διαβάσω". Μεγάλο βιβλίο, παγκόσμια φήμη, πολλές κριτικές, οι περισσότερες καλές, λίγες κακές... Ήθελα να έχω τη δική μου άποψη, διαβάζοντας ένα από τα κατά κοινή ομολογία πιο κλασικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Και το διάβασα πριν λίγο καιρό.

Περισσότερα...
27.05.2014
Lana Del Rey - Shades Of Cool

Ολοκαίνουριο κομμάτι από τη μοναδική Lana Del Rey!

Περισσότερα...
23.04.2013

Asaf Avidan - Love it or Leave it

Asaf Avidan - Love it or Leave it

Μας αρέσει ιδιαίτερα το ρεφρέν του!

"Love it or leave it 
You got to believe it"

Περισσότερα...
20.01.2013
Ένα γεμάτο σαββατοκύριακο

Το δικό μας σαββατοκύριακο είχε λίγο από όλα. Μαγείρεμα, φίλοι στο σπίτι, μια σύντομη βόλτα στην αγορά, μια μικρή εκδρομή... Το μόνο κακό είναι ότι πέρασε γρήγορα!

Περισσότερα...
19.05.2013

Πολύχρωμη Ομελέτα

Πολύχρωμη Ομελέτα

Κυριακή σήμερα, η μέρα είναι μπροστά μας και τι καλύτερο να την ξεκινήσουμε πολύχρωμα! Τι λέτε λοιπόν για μια ομελέτα που θα μας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα;

Περισσότερα...
22.07.2014

Ειρήνη Σκυλακάκη - Clock

Ειρήνη Σκυλακάκη - Clock

Έχετε διάθεση για μια ωραία και φρέσκια μπαλάντα; 

Η συγκεκριμένη μουσική πρόταση ήρθε στο inbox μας από την πιστή φίλη του maresei.gr, Μαρία Λ., και στάθηκε η αφορμή για ένα ακόμη αυθόρμητο χαμόγελο μέσα στην ημέρα!

Περισσότερα...
25.11.2013
Για να φτιάξεις τη μέρα του άλλου

Αν "με μια καλή κουβέντα, μπορούμε να φτιάξουμε τη μέρα του άλλου", τι θα λέγατε αυτή την εβδομάδα να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τις ημέρες των ανθρώπων γύρω μας;

Περισσότερα...
16.10.2013

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο! Το τρως σκέτο, με φέτα, με κεφαλοτύρι... Ό,τι και να επιλέξεις, είναι απολαυστικό!

Περισσότερα...
05.02.2013

Cupcakes Hot Dog

Cupcakes Hot Dog

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη των γλυκών cupcakes, σειρά έχουν τα αλμυρά και ιδιαίτερα πρωτότυπα cupcakes με hot dog. Οι φίλοι μου ξέρετε τρώνε αρκετά και εμένα μ' αρέσει πάντα να τους ετοιμάζω ωραίες λιχουδιές.

Περισσότερα...
05.08.2013
Τι να φορέσω;

To καλοκαίρι το λευκό είναι το αγαπημένο μας χρώμα. Και αυτή είναι μια από τις εμφανίσεις που μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
25.04.2013

Αγαπημένη ιδέα για τα μαλλιά

Αγαπημένη ιδέα για τα μαλλιά

Αυτή η κορδέλα - φουλάρι στα μαλλιά δημιουργεί ένα από τα αγαπημένα μας hairstyles!

Περισσότερα...
11.03.2013

Περπατώντας στο Notting Hill

Περπατώντας στο Notting Hill

Ακούγοντας την Παρασκευή το "She" του Elvis Costello ήρθαν αυτομάτως στο μυαλό μου σκηνές από την ταινία "Μια βραδιά στο Notting Hill". Παράλληλα όμως ανακάλεσα και εικόνες από τις βόλτες μας σε αυτή την περιοχή του Λονδίνου σχεδόν δύο χρόνια πριν.

Περισσότερα...
07.03.2013
Προσοχή στη λεπτομέρεια με αποκριάτικη διάθεση

Για να μένουμε στο πνεύμα των ημερών και για να μην εστιάζουμε μόνο στις δικές μας μεταμφιέσεις, ας πάρουμε μερικές ιδέες και για την αποκριάτικη "φορεσιά" του σπιτιού μας. Αυτές οι δέκα περίπου μέρες των αποκριών είναι μια ευκαιρία να σπάσουμε τη ρουτίνα στο χώρο μας με μικρές πινελιές καρναβαλιού.

Περισσότερα...
20.03.2013

Κηπουρική για έμπειρους ερασιτέχνες

Κηπουρική για έμπειρους ερασιτέχνες

Αν σας φαίνεται οξύμωρο το "έμπειροι ερασιτέχνες", έχετε δίκαιο. Και εμένα μου φαίνεται. Αλλά κάπως έτσι νιώθω φέτος. Ερασιτέχνης μεν, πιο έμπειρη από πέρυσι δε. Λέγοντας πέρυσι εννοώ την περσινή χρονιά αγοράς και φύτευσης φυτών στο μπαλκόνι.

Περισσότερα...
09.03.2016

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Επαγγελματίας από το σπίτι ή ερασιτέχνης blogger ή θέλω απλώς έναν χώρο να κάθομαι στον υπολογιστή μου ή να διαβάζω και δε μ' αρέσει ο καναπές, ένα γραφείο στο σπίτι το χρειάζεσαι. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις αρκετό χώρο; Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις μια δική σου γωνιά απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης κι εργασίας;

Περισσότερα...
14.10.2012

Tindersticks - This fire of autumn

Tindersticks - This fire of autumn

Πλησιάζοντας στην καρδιά του Φθινοπώρου και στο κλίμα του σημερινού καιρού..

Περισσότερα...
28.03.2013
Στα χρώματα της καραμέλας

Ήρθε η άνοιξη.. Βγαίνει ο ήλιος.. Φοράμε ανοιξιάτικα.. Τρέχουμε στη θάλασσα.. Κρύβεται ο ήλιος.. Μένουμε στο σπίτι.. Αρνούμαστε να φορέσουμε χειμωνιάτικα..

Και τι να φορέσουμε;

Περισσότερα...
04.11.2013
Tι να φορέσω;

H Blair Eadie για άλλη μια φορά τράβηξε την προσοχή μας με δύο διαφορετικές μεταξύ τους εμφανίσεις.

Περισσότερα...