Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Στενές επαφές τρίτου τύπου με μελάνια, πλοκάμια, και διάφορα άλλα γλιστερά πράγματα

Χθες αναμετρήθηκα για πρώτη φορά με ένα καλαμάρι που ταξίδεψε από τη Λήμνο σε ένα φελιζόλ. Ψαρεμένο από καλούς μας φίλους, λάτρεις και επαγγελματίες της θάλασσας και του κόσμου της. Στις διακοπές μας στο μαγικό αυτό νησί, (χρωστάω άρθρο αν καταφέρω να ανακτήσω τις φωτογραφίες από τον σκληρό που μας άφησε χρόνους) όπου ο θαλάσσιος πληθυσμός κινδύνεψε με εξαφάνιση εξαιτίας μας, μεταξύ άλλων λιχουδιών η Εύα μας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό γεμιστό ψητό καλαμάρι με ντόπια τυριά και μυρωδικά. Όταν παρέλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο αλμυρό δεματάκι θέλησα να αναβιώσω τη συνταγή της όπως υπήρχε στη γευστική μου μνήμη.

Η ανατομία του καλαμαριού, μια πρωτόγνωρη εμπειρία

Έχω έρθει πολλές φορές σε στενή επαφή με εκλεκτά εδέσματα όπως κοκορέτσι, κεμπάπ, σπληνάντερο, είμαι λίγο βουνίσια τέλος πάντων αλλά αγαπάω τα θαλασσινά πολύ και με συναρπάζει η ανατομία τους. Όταν έφαγα πρώτη φορά φρέσκο καβούρι ολόκληρο έπαιζα για καμιά ώρα με τις δαγκάνες παρατηρώντας με ενδιαφέρον όλες τις αρθρώσεις του. Η γνωριμία μου με το φρέσκο καλαμάρι ξεκίνησε θεαματικά. Καταρχήν έχει βεντούζες, δεν ξέρω αν το ξέρατε. Κολλάει λοιπόν στο χέρι μου το πλοκάμι με τις βεντούζες, τινάζομαι εγώ από το φόβο μου, πάει το καλαμάρι εκσφενδονίζεται στην άλλη άκρη της κουζίνας. Ψυχραιμία λέω υποσχέθηκες στους κουμπάρους ψητό καλαμάρι, προσπάθησε να φερθείς ώριμα. Δεύτερο σοκ τα μεγάλα μάτια του, νόμιζα ότι ακολουθούσαν το βλέμμα μου. Ας είναι σκέφτομαι, οπλίζομαι με θάρρος, παίρνω ένα γάντι και τραβάω τα κεφάλια και όλο το κακό συναπάντημα που είχε μέσα του και πρέπει να αφαιρεθεί. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα περιέχει, τώρα καταλαβαίνω την τιμή του φρέσκου στις ταβέρνες. Τρίτο σοκ έχει κόκκαλο! Ένα διάφανο πράγμα, σαν εξαιρετικής ποιότητας πλαστικό, που μοιάζει με φτερό και διατρέχει το σώμα του. Πιτσιλισμένη με μελάνια κατάφερα επιτέλους να τα καθαρίσω. Τα πτερύγια τα έκοψα για να τα χρησιμοποιήσω στη γέμιση, τα πλοκάμια τα άφησα μαζί με το κεφάλι, δεν είχα ξεπεράσει ακόμα την ταραχή της βεντούζας. Όμως το καλαμάρι μου ήτανε μωβ πιτσιλωτό και όχι άσπρο όπως της Εύας. Διαβάζω λοιπόν ότι έχει και δέρμα! Μάλιστα είναι αυτό που το βοηθάει να καμουφλάρεται και να κρύβεται από τους εχθρούς χάρη στα χρωματοφόρα κύτταρα του (και βιολογία θαλάσσιου κόσμου). Εντάξει αυτό αφαιρέθηκε πολύ εύκολα είναι κάτι σαν μεμβράνη. Τα καλαμάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, το τι χαρά έκανα όταν τα είδα έτοιμα και πλυμένα δε λέγεται!

Η γέμιση και η προετοιμασία

Στη γέμιση έβαλα κρεμμυδάκι, σκόρδο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές που τα σοτάρισα πολύ καλά, πελτέ και χυμό ντομάτας. Έσβησα με ούζο και αφού κρύωσε λιγάκι, πρόσθεσα φέτα, λίγο τυρί κρέμα, μελίχλωρο Λήμνου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό, ρίγανη και λίγο δυόσμο. Καλό είναι να μείνουν μερικά υγρά στη γέμιση για να είναι ζουμερή. Γέμισα τα καλαμάρια και τα έκλεισα με οδοντογλυφίδες. Μπορείτε αντί για ούζο να σβήσετε και με λευκό κρασί ταιριάζει εξίσου ωραία. Δε χρησιμοποίησα καθόλου αλάτι γιατί τα τυριά μου ήταν σχετικά αλμυρά.

1preparation

2filled

Το ψήσιμο

Τα έψησα συνολικά για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, με φέτες ντομάτας επάνω και λίγο λαδάκι, πρώτα σκεπασμένα στους 180°C με λαδόκολλα για να μην ξεραθούν και στο τέλος περίπου 15 λεπτά στους 200°C ξεσκέπαστα και από τις 2 πλευρές. Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να την ανακατέψετε με το ζουμί που θα μείνει στο ταψί -και είναι πεντανόστιμο- και έτσι θα έχετε μια τέλεια συνοδευτική σάλτσα!

Υ.Γ. Μέσα στην κοιλιά του θα βρείτε και ένα μικρό ασημί σακουλάκι, όχι δεν είναι δώρο ή ψαράκι που νόμιζα εγώ. Περιέχει το μελάνι του ένα πολύτιμο συστατικό, το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε και να το χρησιμοποιήσετε σε μια μακαρονάδα ή ένα κριθαρότο θαλασσινών! Να θυμάστε ότι μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος και είναι πλούσιο σε γλουταμάτη ένα αμινοξύ που σχετίζεται με το μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση. Και ιατρικό το άρθρο σήμερα!

Υλικά για 5 μικρά και 1 μεγάλο καλαμάρι

2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ από ντοματάκι Σαντορίνης
1 τριμμένη ντομάτα
200g φέτα
50g τυρί κρέμα
50g μελίχλωρο τριμμένο ή κασέρι
μαϊντανός
πιπέρι, ρίγανη, δυόσμος

Σας προτείνω να το μαγειρέψετε με παρέα για άφθονες στιγμές γέλιου. Καλή διασκέδαση!

4served

Δημιουργός και φωτογράφος: Νίκη Χ.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
20.09.2012

Θωμαή Απέργη - Μια Βραδιά

Θωμαή Απέργη - Μια Βραδιά

Gorgeous and Greek as well! 

H 23χρονη Θωμαή Απέργη με το πρώτο της single "Μια Βραδιά" μας εντυπωσιάζει, μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να θέλουμε να χορέψουμε στο ρυθμό του. 

Περισσότερα...
20.11.2012

Αγαπημένα ποιήματα για τα παιδιά (από το Γιάννη Ρίτσο)

Αγαπημένα ποιήματα για τα παιδιά (από το Γιάννη Ρίτσο)

Το "Αν όλα τα παιδιά της γης"  είναι ένα πολύ αγαπημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, από τα πρώτα post που κάναμε σε αυτό το blog.Κάθε φορά που το διαβάζουμε μας αρέσει περισσότερο. Ένα άλλο εξαιρετικό έργο του ποιητή το απόσπασμα από το ποίημα "Αναφυλλητό"..

Περισσότερα...
23.04.2013

Η παιδική συλλογή με τις χαρτοπετσέτες εξελίσσεται

Η παιδική συλλογή με τις χαρτοπετσέτες εξελίσσεται

Μπορεί τώρα να φαίνεται περίεργο αλλά κάποτε η συλλογή χαρτοπετσετών ήταν παιδική συνήθεια για μεγάλη μερίδα κοριτσιών. Μέσα σε αυτή τη μερίδα ήμουν και εγώ! Εκτός από χαρτοπετσέτες μαζεύαμε αλληλογραφίες, τα αγόρια μάζευαν στρατιωτάκια, όλοι μαζί μαζεύαμε αυτοκόλλητα χαρτάκια με τα σήματα αθλητικών ομάδων ή με τα πρόσωπα αγαπημένων αθλητών ή ακόμα και με φιγούρες παιδικών ηρώων... Αυτές οι συλλογές υπάρχουν ακόμα στο παιδικό μου γραφείο για να θυμίζουν την παιδική αθωότητα, τα παιδικά πάρτι, από τα οποία συγκεντρώναμε και τις περισσότερες χαρτοπετσέτες, τότε που τα πάρτι γινόταν στο σπίτι και όχι σε παιδότοπους.

Περισσότερα...
05.01.2014
Τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά

Καρναβάλια μέσα στον Ιανουάριο; Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Μασκαρέματα; Γλέντι και χορός;

Και όλα αυτά μέσα σε ένα τριήμερο ξεφάντωμα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, την Καστοριά!

Περισσότερα...
15.10.2013
Με φόντο την κορυφή της Τύμφης

Σήμερα ξυπνήσαμε με άκρως φθινοπωρινή διάθεση...

Περισσότερα...
06.11.2013

Περπατώντας στο Σαν Φρανσίσκο (III)

Περπατώντας στο Σαν Φρανσίσκο (III)

Αυτή τη φορά η περιήγησή μας στο Σαν Φρανσίσκο μας φέρνει στο ξακουστό του πάρκο και στην Ακαδημία Επιστημών.

Ας πάρουμε μια γεύση...

Περισσότερα...
23.01.2014

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τις ζύμες, η έμπνευση και η όρεξη δε σταματά... Αυτή τη φορά επέλεξα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με μια σπιτική τάρτα.

Περισσότερα...
12.03.2013

Μαριέττα Φαφούτη - Become the sun

Μαριέττα Φαφούτη - Become the sun

Η Μαριέττα Φαφούτη μας αρέσει πολύ. Τα τραγούδια της βγάζουν μια αισιοδοξία, μια αίσθηση θετικής ενέργειας, μια ανοιξιάτικη εικόνα.. Ακούς να τραγουδά και νομίζεις πως βρίσκεται σε ένα καταπράσινο λιβάδι.. Σκέφτεσαι ότι θα βρεθείς και εσύ εκεί και θα αρχίσεις να τρέχεις με τα χέρια ψηλά, ελεύθερα και με ένα πλατύ χαμόγελο..

Περισσότερα...
15.04.2014

Μανιταροαναζητήσεις στα Περτουλιώτικα Λιβάδια

Μανιταροαναζητήσεις στα Περτουλιώτικα Λιβάδια

Η πρόσκληση του προέδρου των μανιταρόφιλων Θεσσαλίας για μανιταρο - αναγνωρίσεις και συλλογή μανιταριών στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στον Κόζιακα την Κυριακή 13/4/14, αποτέλεσε την αφορμή για μια όμορφη εκδρομή και συνάντηση πολλών μανιταρόφιλων. Έτσι "όλοι οι δρόμοι" οδηγούσαν στα ορεινά των Τρικάλων, στη δημοφιλή περιοχή του Περτουλίου και στα καταπληκτικά λιβάδια του. Οι ομορφιές απ' όπου και αν ανέβαινες καταπληκτικές, το ελατοδάσος που διαχειρίζεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μοναδικό, οι Κορυφές του Κόζιακα κάτασπρες και στις 10.30π.μ. όλοι εκεί.

Περισσότερα...
11.12.2012

Τροφή για σκέψη, έμπνευση και αισιοδοξία

Τροφή για σκέψη, έμπνευση και αισιοδοξία

Κάθε εμπόδιο για καλό και κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Περισσότερα...
27.11.2012
Κρεμάστρες στον τοίχο

Πώς θα σας φαινόταν αν χρησιμοποιούσατε τις κρεμάστρες των ρούχων σας όπως στη φωτογραφία;

Περισσότερα...
13.12.2012

Christmastreestas II

Christmastreestas II

Aφού σας δείξαμε πως περνάμε στις Christmastreestas Days.. ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε άλλο ένα από τα δέντρα μας, έτσι για να μη νομίζετε ότι μόνο τσιμπoλογάμε όταν βρισκόμαστε..

Περισσότερα...
14.01.2013
Η δύναμη της ομάδας

Η ομάδα είναι η δύναμη, τα μέλη της είναι οι συνοδοιπόροι μας στην αναζήτηση της ιδέας, στην υλοποίηση ενός πλάνου, στην επίτευξη ενός στόχου.

Περισσότερα...
06.11.2012
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο!

Ο άρχοντας της λατέρνας! Ο πιο παραδοσιακός καλλιτέχνης του δρόμου!

12.10.2013

Lorde - Royals

Lorde - Royals

Εσείς γνωρίζετε τη Lorde;

Περισσότερα...
02.07.2014

Monika - Secret In The Dark

Monika - Secret In The Dark

Πολύ μας αρέσει η νέα τόσο διαφορετική δουλειά της Monika. Ανεβάστε την ένταση, πατήστε play και ελάτε να απολαύσουμε παρέα το "Secret in the dark".

Περισσότερα...
12.02.2013

Νατάσσα Μποφίλιου - Οι μέρες του φωτός

Νατάσσα Μποφίλιου - Οι μέρες του φωτός

Για τη Νατάσα Μποφίλιου ξαναμιλήσαμε μόλις πριν λίγες μέρες, όταν μιλώντας στην καρδιά ακούσαμε το πολύ τρυφερό τραγούδι "Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει".

Περισσότερα...
25.03.2013

Nym - Et moi

Nym - Et moi

To ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία και πολύ μας αρέσει. Πρόκειται για τη διασκευή του "Que je sois un ange" της Νάνας Μούσχουρη από τον Καναδό μουσικό Nym. 

Περισσότερα...
13.06.2013

Leftover Cuties - Sunnyside

Leftover Cuties - Sunnyside

Ακόμη ένα χαριτωμένο κομμάτι από τους αγαπημένους Leftover Cuties.. για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χαμογελώντας..

Περισσότερα...
16.04.2014

Το φλοράλ παντελόνι

Το φλοράλ παντελόνι

H άνοιξη δεν ήρθε μόνο στη φύση, το μπαλκόνι ή την τραπεζαρία μας, ήρθε και στη μόδα! Τα άνθη είναι εδώ και δίνουν χρώμα στις εμφανίσεις μας.

Περισσότερα...
15.04.2013
To πράσινο παντελόνι

Τα χρωματιστά παντελόνια είναι και φέτος μια από τις αγαπημένες μας στιλιστικές επιλογές για φρέσκες και ανάλαφρες καθημερινές εμφανίσεις. Μας αρέσουν γιατί σπάνε τη μονοτονία του λατρευτού αλλά και ελαφρώς βαρετού τζιν, γιατί δίνουν μια πιο ιδιαίτερη πινελιά στην εμφάνισή μας και γιατί μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στη φύση που πρασινίζει διαρκώς και ομορφαίνει τα τοπία γύρω μας.

Περισσότερα...