Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Σπιτικά burgers: Να μην αφήνεις ούτε μπουκιά

Όλο έλεγα πως θα φτιάξω σπιτικά burgers, αληθινά σπιτικά burgers και όλο έμενα στα λόγια... Λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα... Είχα δώσει τον λόγο μου όμως και ο καιρός περνούσε. Και λόγο στον λόγο, τα κατάφερα.

Πριν λίγες μέρες ετοίμασα σπιτικά burgers και ήταν υπέροχα! Εξαιρετικά! Και αυτό ήταν καλό! Τουλάχιστον άξιζε η αναμονή! Ήταν τόσο πετυχημένα που φάγαμε πάρα πολύ. Ακόμα και η φίλη μου η λουίζα δυσκολεύτηκε να ανακουφίσει τα στομάχια μας. Και αυτό ήταν κακό.

Η λύση είναι μία: Να τρώμε πιο συχνά για να μη μας φαίνονται τόσο λαχταριστά.

Τι μπορεί να περιέχει ένα μεγάλο ξύλινο πλατό με σπιτικά burgers; Η δική μας εκδοχή περιείχε:

Μπιφτέκια σκεπασμένα με τυρί τσένταρ λιωμένο από τη θερμότητα των μπιφτεκιών και ένα έξτρα στρώμα ντομάτας πασπαλισμένης με αλάτι και ρίγανη που έπαιρνε έξτρα άρωμα και γεύση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Παρέα στα μπιφτέκια κάνανε πατατούλες τηγανιτές, που θα μπορούσαν άνετα να είναι και ψητές στη λαδόκολλα (σαν και αυτές) και σως φτιαγμένη από μαγιονέζα, αγγουράκι τουρσί και κάπαρη - ιδανική για burgers - σερβιρισμένη πάνω σε φρέσκα φύλλα μαρουλιού. Παρέα στη σως, έκανε η μουστάρδα και το κέτσαπ, ενώ την οικογένεια των burgers συμπλήρωναν ψημένες πιτούλες που αντικατέστησαν επιτυχώς τα κλασικά στρόγγυλα ψωμάκια.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Και το δίδαγμα; Είχε τρία σκέλη:

1. Το "βρώμικο" στο σπίτι είναι απαραίτητο και με λίγη προσπάθεια δεν υστερεί σε τίποτα από το έτοιμο fast food.

2. Τα καλύτερα μπιφτέκια είναι τα πιο απλά. Τα δικά μας πειριείχαν μοσχαρίσιο κιμά (περίπου 700 γρ.), 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, μπόλικο μαϊδανό, λίγο ελαιόλαδο, ελάχστο ξύδι και κάτι λιγότερο από δυο φέτες ψωμί ζυμωτό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια και λίγο ξερό δυόσμο. Λένε μάλιστα πως στα αυθεντικά burgers τα μπιφτέκια είναι ακόμα πιο απλά. Μόνο ο κιμάς και τα μπαχαρικά μπορούν να γίνουν μπιφτέκι! Εντάξει, εμείς θέλαμε να έχουν περισσότερη γεύση και να είναι αφράτα. Νομίζω πως σε αυτό το τελευταίο βοήθησε το τηγάνι - γκριλιέρα και το γεγονός ότι δε ζύμωσα πολύ τον κιμά. Ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια το μείγμα έμεινε για λίγες ώρες στο ψυγείο και έτσι ήταν εύκολο στο πλάσιμο των μπιφτεκιών λίγο πριν το ψήσιμο. 

3. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις καραμελωμένα κρεμμύδια. Και είναι τόσο νόστιμα! Ακόμα κι αν γενικά δεν τρως κρεμμύδια, σε αυτή την εκδοχή τους δεν μπορείς να αντισταθείς. Τι χρειάζεται: Κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή ροδέλες, ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγη μαύρη ή ακόμα και άσπρη ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη βοηθάει να αποκτήσουν πιο καραμελένιο χρώμα. Βάζεις το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, σοτάρεις τα κρεμμύδια και μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτεις τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτεις λίγο νεράκι και περιμένεις να μαραθούν αρκετά. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις βαλσάμικο ξύδι μεινώνοντας την ποσότητα του νερού.

burgers

burgers-9

Δοκιμάστε τα!

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
22.01.2014
Τι να φορέσω;

Ντύσιμο σε επίπεδα με στιλ και λεοπάρ λεπτομέρεια.

Περισσότερα...
16.12.2012
Ζεστό ρόφημα από τη Βουδαπέστη

Nα είχαμε ένα τέτοιο ζεστό ρόφημα τώρα..

Περισσότερα...
28.04.2014

Leon of Athens - Lifeline

Leon of Athens - Lifeline

Ώρα για μουσικό διάλειμμα!

Περισσότερα...
13.12.2012

Get Well Soon - Roland, I feel you

Get Well Soon - Roland, I feel you

Πολύ μ'αρέσει η μελωδία του.. πράγματι sweet melody.. όπως αναφέρεται κ στους στίχους..

Περισσότερα...
20.11.2012

All the invisible children

All the invisible children

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα την ταινία All the invisible children. Επτά διαφορετικές ταινίες μικρού μήκους για τη ζωή επτά διαφορετικών παιδιών από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Περισσότερα...
02.06.2015

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μη Με Φωνάξεις

Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μη Με Φωνάξεις

Μόλις το άκουσα, το έψαξα και το μοιράζομαι...

Περισσότερα...
21.02.2013
Πείτε μηλοπιτάκια κι έφτασαν!

Οι φίλοι μας ξέρουν ότι μας αρέσουν οι εύκολες και γρήγορες συνταγές. Γι αυτό και όταν ανακαλύπτουν νέες ιδέες για κουζινοπειραματισμούς μας σκέφτονται.. Και όταν οι συνταγές τους οδηγούν σε ονειρεμένες γεύσεις μας στέλνουν ανταπόκριση! Μηλοπιτάκια λαχταριστά σε συνταγή του Βασίλη Καλλίδη και εκτέλεση πολυτάλαντης φίλης!

Περισσότερα...
24.12.2012
Να τα πούμε;

Παραμονή Χριστουγέννων... άμεσα συνδεδεμένη με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Περισσότερα...
23.03.2013
Η ώρα της γης 2013

Η Ώρα της Γης είναι μια ετήσια συμβολική δράση που συμβαίνει κάθε Μάρτιο και έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα...
27.08.2013
Η παλιά σας καρέκλα

Αυτή μπορεί να ήταν μια παλιά λευκή, ίσως και αδιάφορη καρέκλα... μέχρι που βρήκε το μάστορά της.

Περισσότερα...
09.07.2014

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ένας παλιός μπουφές σαν αυτόν της φωτογραφίας υπάρχει σε πολλά σπίτια. Άλλοτε περιέχει κούπες, ποτήρια, τα καλά (μόνιμα κλεισμένα) σερβίτσια και άλλοτε χρησιμεύει ακόμα και για την αποθήκευση παπουτσιών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα κομμάτι που οι περισσότεροι έχουμε βαρεθεί αφού τον βλέπουμε σε ένα μέρος του πατρικού μας σπιτιού από τότε που ήμασταν παιδιά. Ήρθε η ώρα να τον "δούμε αλλιώς" και να στήσουμε τη διακόσμηση ενός δωματίου με επίκεντρο το συγκεκριμένο έπιπλο.

Περισσότερα...
25.06.2014

Κανόνες για Ασφαλή Κολύμβηση

Κανόνες για Ασφαλή Κολύμβηση

Παιχνίδια στην παραλία και τη θάλασσα, χαμόγελα, μουσικές και άφθονες βουτιές είναι όλα όσα μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΤο καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά στη χώρα μας και ήδη οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες έχουν γίνει.

Για να απολαύσουμε όμως αυτές τις χαρές της θάλασσας χωρίς να χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις, πρέπει να τηρούμε ορισμένους κανόνες ασφαλείας:

Περισσότερα...
15.11.2012
Τα βιβλία της Paulina Simons

Αν σκέφτεστε τι δώρο θα κάνετε στον εαυτό σας ή στους φίλους σας και κυρίως στις φίλες σας για τις γιορτές των Χριστουγέννων σας προτείνουμε τα βιβλία της Paullina Simons. Είναι εξαιρετικά!

Περισσότερα...
11.08.2013

Fleetwood Mac - Dreams

Fleetwood Mac - Dreams

Κλασικό και αγαπημένο!

Περισσότερα...
17.03.2013

Ricky Martin - Un dos tres

Ricky Martin - Un dos tres

Είμαστε ήδη ντυμένοι καρναβαλάκια και έτοιμοι να ξεχυθούμε στους δρόμους.. 

Περισσότερα...
21.03.2013

Perhaps, Perhaps, Perhaps

Perhaps, Perhaps, Perhaps

Όπως ήδη σας είπα από χθες το "Quizás, Quizás, Quizás" είναι από τα τραγούδια που πάντα απολαμβάνω, που ποτέ δε χορταίνω να ακούω, που πάντα με ταξιδεύουν και ευτυχώς τα ταξίδια δεν είναι ποτέ αρκετά. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μουσική.

Περισσότερα...
17.04.2014

Βαμμένα κόκκινα... αυγά

Βαμμένα κόκκινα... αυγά

Τα αυγουλάκια μας είναι έτοιμα και φέτος. Βαμμένα με κόκκινη μπογιά και κηρομπογιές. 

Περισσότερα...
30.11.2012
Αποχαιρετώντας το φθινόπωρο

Νωρίτερα σήμερα στα Εξωτικά Ιωάννινα!

Όπως βλέπετε προηγήθηκε "βροχή" από πλατανόφυλλα. Αποχαιρετάμε το φθινόπωρο λοιπόν με μια χαρακτηριστική εικόνα της εποχής..

08.02.2013
Μια χρωματιστή κρεβατοκάμαρα

Πόσα χρώματα μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά σε μία κρεβατοκάμαρα;

Περισσότερα...
04.12.2012

Temple Grandin

Temple Grandin

Μια εξαιρετική ταινία, βιογραφία της πρωταγωνίστριας

Περισσότερα...
23.09.2015

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

...πες μου όμως, πώς τακτοποιεί κανείς τον ψυχικό του κόσμο, πώς τα καταφέρνει να ισορροπεί μέσα στα χαρτάκια και τα προγράμματα όταν συναντά στο διάβα του σπίτια σαν αυτό;

Περισσότερα...
21.11.2012

Μικρά διαλείμματα με διηγήματα

Μικρά διαλείμματα με διηγήματα

Μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη που έκανα και μου άρεσε πάρα πολύ είναι η ιστοσελίδα ONE:STORY που φιλοξενεί διηγήματα νέων συγγραφέων.

Περισσότερα...
12.02.2013

Pancakes με ανθότυρο, μέλι και καρύδια

Pancakes με ανθότυρο, μέλι και καρύδια

Pancakes για όλα τα γούστα θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των πρωινών μας το τελευταίο διάστημα. Pancakes με μαρμελάδα, με μέλι, με πραλίνα, με αλεύρι ολικής άλεσης... Διάφορες παραλλαγές για να μη βαριόμαστε ποτέ πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Περισσότερα...