Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Λαμπερά, πολύτιμα "σκουπίδια"! Παίζοντας με τις πέρλες της γιαγιάς

Μια μικρή ιστοριούλα..

Playing with granny's pearls!

Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας φορούσαν παλιά αυτά τα μικρά μαργαριταράκια, ή αλλιώς "ρυζάκια"! Σειρές ολόκληρες με χρυσά πολύπλοκα κουμπώματα, μέσα στις μπιζουτιέρες, απαραίτητο αξεσουάρ για γιορτές, επισκέψεις, events, αλλά και για τα δικά μας κοριτσίστικα παιχνίδια!

Άκρως γοητευτική είναι και η διαδικασία της δημιουργίας, η ιστορία τους και οι μύθοι γύρω απ' αυτά. Τα μαργαριτάρια χωρίζονται σε φυσικά και καλλιεργημένα. Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται τυχαία μέσα στο όστρακο από ένα παράσιτο ή σκουπίδι. Το όστρακο στην προσπάθεια του να τα απομακρύνει, εκκρίνει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του μάργαρο, ώσπου τελικά δημιουργείται το μαργαριτάρι. Τα φυσικά μαργαριτάρια βέβαια είναι δυσεύρετα και υπάρχουν μόνο σε μουσεία και συλλογές. Οπότε λοιπόν ο άνθρωπος, στην προσπάθεια του να μιμηθεί την ομορφιά της φύσης σκέφτηκε να τα καλλιεργήσει! Πώς; Τοποθετώντας μέσα στο όστρακο ένα πετραδάκι ώστε να το αναγκάσει να παράξει μάργαρο και έτσι να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι. Το 1916, κατατέθηκε η πατέντα της καλλιέργειας μαργαριταριών από Ιάπωνες ερευνητές. Δεν είναι φοβερό; Η πιο ρομαντική και εκλεπτυσμένη πέτρα-σύμβολο είναι ουσιαστικά ένα σκουπιδάκι με ωραίο περιτύλιγμα!

Δυο από τους πιο διάσημους εραστές της ιστορίας, η εκκεντρική Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος έχουν συνδεθεί με ένα σχετικό μύθο. Λέγεται λοιπόν ότι η Κλεοπάτρα, για να δείξει την υπεροχή και τον πλούτο της χώρας της, έκανε στον Αντώνιο ένα δείπνο λέγοντας του ότι θα κόστιζε 10.000.000 ασσάρια (δεν ξέρω την ισοτιμία). Φέρνοντας λοιπόν οι υπηρέτες το δεύτερο πιάτο έκπληκτος ο Αντώνιος βλέπει να σερβίρεται μπροστά του ένα ποτήρι με κρασί και ένα ποτήρι με ξύδι για την αγαπημένη του. Η Κλεοπάτρα τότε, έβγαλε το ένα της σκουλαρίκι, από το αμύθητης αξίας ζευγάρι που φορούσε και είχαν καταγραφεί ως τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια της ιστορίας, το έριξε στο ξύδι και αφού διαλύθηκε το ήπιε! Το δεύτερο μαργαριτάρι του ζευγαριού, κόπηκε στα δύο και έγινε ένα νέο ζευγάρι σκουλαρίκια που στόλισαν τα αυτιά της Αφροδίτης στο Πάνθεον της Ρώμης. Ο Μάρκος Αντώνιος παρέμεινε εμβρόντητος να την κοιτάζει, γιατί για τους Ρωμαίους το μαργαριτάρι ήταν ανεκτίμητος θησαυρός.

Όταν λοιπόν οι γιαγιάδες μας κόντεψαν πια να αφανίσουν τα μαργαριτάρια, καλλιεργημένα και μη, και το είδος τέθηκε υπό εξαφάνιση, η πέρλα έφυγε κακήν κακώς από τη μόδα και οι σειρές με τα μαργαριτάρια μπήκαν στο συρτάρι. Πρέπει να 'ταν η ίδια εποχή με την εξαφάνιση της γούνας (ακόμα θυμάμαι με τρόμο μια αλεπού να κρέμεται στο λαιμό της θείας μου). Σκαλίζοντας μια μέρα τα συρτάρια της γιαγιάς τα ανακάλυψα! Η γιαγιά μας δε λέει ποτέ όχι και έτσι βρέθηκα ένα απόγευμα παρέα με τα λαμπερά σκουπιδάκια σε μια δημιουργική έξαρση! Το μόνο που χρειάζεστε είναι πετονιά, στοπάκια, πενσάκι, κούμπωμα, διάφορες χάντρες και μια γιαγιά με κρυμμένους θησαυρούς! Συνδυάστε τα με φυσικούς ημιπολύτιμους λίθους κατά προτίμηση, όπως τιρκουάζ, λάβα ή αχάτη και φτιάξτε κολιέ και βραχιολάκια. Οι πέρλες ταιριάζουν ωραία και με χρυσό, εγώ αξιοποίησα κάποιες μικρές φιγούρες που μου έπαιρνε η μαμά μου παλιά όπως την αγαπημένη μου καμηλοπάρδαλη! Θα τα φοράω μέχρι να μου χαρίσουν ένα μεγάλο κοχύλι με φυσικό μαργαριτάρι που μόλις θα έχει βγει από το βυθό της θάλασσας!

All2

Close1

Giraffe

Materials

Κείμενο - Φωτογραφίες: Νίκη Χ.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
04.04.2013
Βουτάμε γυμνοί

Αυτό το τραγούδι όσες φορές κι αν το ακούω δεν το βαριέμαι ποτέ! Αντιθέτως μ'αρέσει τόσο πολύ όταν το πετυχαίνω στο ραδιόφωνο!

Περισσότερα...
03.03.2014

Oscar 2014 - Οι νικήτες

Oscar 2014 - Οι νικήτες

Οι φετινοί νικητές των βραβείων Όσκαρ ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

Eσείς ενημερωθήκατε σχετικά;

Περισσότερα...
17.06.2013
Πώς σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας στην παραλία;

Παραλία.. ομπρέλα.. ξαπλώστρα.. ψάθες.. μουσική.. καφές.. ρακέτες.. beach βόλεϊ.. κολύμπι.. θαλάσσια σπορ.. βιβλία.. εφημερίδες.. περιοδικά.. 

Μαγικές λέξεις! Ονειρικές στιγμές! Πολυπόθητες ειδικά μετά τις ζέστες των τελευταίων ημερών.

Περισσότερα...
04.05.2013
Το δώρο της τελευταίας στιγμής

Θέλετε να πάρετε κάτι.. Ένα δωράκι στους φίλους που θα σας φιλοξενήσουν το Πάσχα, στη γιαγιά στο χωριό, στο συνάδελφο που αρραβωνιάστηκε ή που μπήκε σε καινούργιο σπίτι, στην κόρη της φίλης σας που τελειώνει το Λύκειο και θα μείνει πια σε δικό της σπίτι, στη φίλη σας που έχει γενέθλια..

Περισσότερα...
21.01.2015

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Eσείς πόσες αγκαλιές χαρίσατε σήμερα;

Περισσότερα...
19.11.2013

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Ο καιρός χάλασε, οι μέρες άρχισαν να γίνονται πιο σκοτεινές, τα ζεστά ροφήματα, τα βιβλία και το χουχούλιασμα στον καναπέ αποτελούν τις νέες απογευματινο-βραδινές μας συνήθειες και κάπως έτσι... αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα. 

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν, ψάξαμε, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε ιδέες και λύσεις για εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Γιατί και φέτος ανυπομονούμε να γίνουμε Christmastreestas!

Περισσότερα...
05.02.2013
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχείς, όσο οι ίδιοι αποφασίσουν να είναι.

Αβραάμ Λίνκολν, 1809 – 1865, πολιτικός, 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Περισσότερα...
19.10.2012

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 1ο)

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 1ο)

Πέντε - έξι χρόνια τώρα μια από τις αγαπημένες ενασχολήσεις μου είναι η συλλογή βιβλίων, περιοδικών, σκισμένων από περιοδικά σελίδων, εκτυπωμένων από το διαδίκτυο σελίδων και γραμμένων με το χέρι σελίδων με συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής!

Περισσότερα...
04.10.2014

Οι φίλοι μου τα ζώα

Οι φίλοι μου τα ζώα

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα και θυμήθηκα τον καλό μου αδερφό που σε ένα παλιότερο e-mail του με οικογενειακές φωτογραφίες έβαλε τον τίτλο "Η οικογένειά μου κα άλλα ζώα". Κι επειδή το μήνυμα είχε αποδέκτες όλα τα μέλη της οικογένειας, προς αποφυγή παραξηγήσεων, έσπευσε να επισημάνει ότι ο τίτλος του είναι δανεικός από το σχετικό βιβλίο του Τζέραλντ Ντάρελ. Ομολογώ ότι από τότε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να το διαβάσω το βιβλίο, κάτι που δεν έτυχε ως τώρα... αλλά πού θα πάει! Ας μην ξεφεύγω από το θέμα όμως.

Περισσότερα...
21.04.2013

Imagine Dragons - Radioactive

Imagine Dragons - Radioactive

Πόσο μας αρέσει όταν φτάνουν στο inbox μας τόσο ωραία τραγούδια!

Περισσότερα...
27.05.2015

Μια τρυφερή οικογενειακή φωτογραφία

Μια τρυφερή οικογενειακή φωτογραφία

Και αν δε θέλουμε να μπλέξουμε με χρώματα, υπάρχει και άλλη λύση!

Ο φωτογραφικός μας φακός μπορεί να απαθανατίζει χεράκια, "μπουνίτσες" και παλάμες... τόση τρυφερότητα, τόση γλύκα, τόση αγάπη!

Περισσότερα...
02.07.2015

Αγναντεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους με τη συντροφιά των θεών

Αγναντεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους με τη συντροφιά των θεών

Πανσέληνος: Σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος... η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ότι ο Ήλιος, και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. (Πλήρης ορισμός εδώ)

Πανσέληνος: Χιλιοφωτογραφημένη, χιλιοτραγουδισμένη, ρομαντική... Μια αφορμή για να επισκεφτούμε ένα μέρος με όμορφη θέα, με θέα στο φεγγάρι. Κι αν η πανσέληνος είναι του Αυγούστου, έχουμε μια εξαιρετική αφορμή να παρευρεθούμε σε μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του πιο μεγάλου φεγγαριού σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραλίες... παντού!

Αλλά υπάρχει και άλλη ιδέα. Διαφορετική, ανατρεπτική, θέλει τρέλα και τόλμη. Αν δεν έχεις, μην προχωράς πιο κάτω. Αν πάλι σ' αρέσει το άγνωστο, το καινούριο, το διαφορετικό, συνέχισε να διαβάζεις.

Περισσότερα...
25.01.2013
Οι προτάσεις μας για το σαββατοκύριακο

Δυστυχώς όλες οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο καιρός δε θα μας κάνει τη χάρη αυτό το σαββατοκύριακο. Βροχές και χιόνια στα ορεινά ίσως μας κλείσουν σπίτι. Αλλά και έτσι να είναι, δε θα το βάλουμε κάτω. Είναι μια καλή ευκαιρία να το ρίξουμε σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ταινίες και σίγουρα στο φαγητό...

Περισσότερα...
17.03.2013
75 brazil street - Nicola Fassano

 Συνεχίζουμε αποκριάτικα...

Περισσότερα...
22.03.2015

Ψάχνοντας για κοχύλια

Ψάχνοντας για κοχύλια

Μην πάει ο νους σας στο γνωστό μυθιστόρημα της Ρόζαμουντ Πίλτσερ... Είναι εποχή που στις παραλίες της Λάρισας, μετά τις μεγάλες φουρτούνες του χειμώνα, βρίσκεις υπέροχα κοχύλια, πραγματικά κοχύλια που τα βγάζει η θάλασσα και τα μοιράζει απλόχερα στους περιπατητές της παραλίας.

Περισσότερα...
01.11.2014

Το wallpaper του Νοεμβρίου

Το wallpaper του Νοεμβρίου

Kαλωσορίζουμε τον Νοέμβρη με νέο wallpaper!

Περισσότερα...
05.01.2015

Tina Dico - Someone You Love

Tina Dico - Someone You Love

Mια μουσική πρόταση που ήρθε στον inbox μας από τη φίλη μας Μαρία Λ. και την οποία αφιερώνουμε σε αυτούς που αγαπάμε.

Περισσότερα...
25.02.2016

Λαχταριστά σοκολατάκια καρύδας με τρία υλικά

Λαχταριστά σοκολατάκια καρύδας με τρία υλικά

Σας τα έταξα αυτά τα σοκολατάκια από την ανάρτηση για το πάρτι γενεθλίων του Φίλιππου. Τα δοκίμασε κόσμος πολύς και όποιος αγαπά την καρύδα, τα αγάπησε και αυτά! Έρωτας με την πρώτη μπουκιά!

Περισσότερα...
05.06.2014

Μια στάση στο Μαλιακό;

Μια στάση στο Μαλιακό;

Ταξιδεύεις στην ΠΑΘΕ και έφτασες κοντά στη Στυλίδα; Νιώθεις λίγο κουρασμένος και θέλεις ένα καφεδάκι να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις το ταξίδι σου; Έχεις χρόνο στη διάθεσή σου και για μπάνιο;

Περισσότερα...
11.12.2013

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Με αφορμή την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε - με την αγαπητή φίλη Σοφία Τ.- να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας το πρώτα μελομακάρονα για το 2013.

Περισσότερα...
13.03.2013
Διαγωνισμός Φωτογραφίας - Atenistas

Τους atenistas τους συμπαθούμε ιδιαίτερα και μάλιστα κατά περιόδους αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλη την παρέα. Ποιοι είναι όμως οι atenistas;

Περισσότερα...
27.08.2013
Η παλιά σας καρέκλα

Αυτή μπορεί να ήταν μια παλιά λευκή, ίσως και αδιάφορη καρέκλα... μέχρι που βρήκε το μάστορά της.

Περισσότερα...
13.12.2012

Beirut - A Candle's Fire

Beirut - A Candle's Fire

Ανάβουμε κεριά και χαλαρώνουμε με αυτό το υπέροχο τραγούδι των Beirut..

Περισσότερα...