Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Γράμο

Λένε ότι η τρέλα πάει στα βουνά... λέτε; Μπα, στους ανθρώπους πάει και παίρνουν με την πρώτη ευκαιρία τα βουνά. Γιατί όμως; Γιατί τους aresei. Και επειδή και μένα maresei, θέλω να μοιραστώ τη χαρά της ανάβασης, των ήχων αλλά και της ησυχίας του βουνού ή γενικότερα της εξοχής, το πνεύμα της ομάδας, του ψιλολαχανιάσματος, αλλά και την αίσθηση της "κατάκτησης" όταν φτάνεις στο τέρμα. Αυτό θα γίνει μέσα από μια σειρά τέτοιων εξορμήσεων στα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, αρχίζοντας από τον Γράμο.

Τον Γράμο τον προσεγγίζεις από αρκετά διαφορετικά σημεία και όταν κοιτάς από χαμηλά την κορυφή του, το ιστορικό ύψωμα 2.520 μέτρα, λες "Πω πω(!), Πώς θα ανέβω εκεί πάνω; Θα μπορέσω;". Κι όμως ανεβαίνοντας καταλαβαίνεις ότι οι δυνάμεις που κρύβεις μέσα σου, όπως και o καθένας μας, είναι πάρα πολλές, ανεξάντλητες. Αρκεί να έχεις ένα στόχο.

grammos10

Τέλος Αυγούστου ανεβαίνοντας το δρόμο που πάει απ' το χωριό Πληκάτι και περνά απέναντι, ανεβήκαμε με 4x4 μέχρι το μνημείο που υπάρχει για να θυμίζει το τέλος του "αδελφοκτόνου" πολέμου - η ιστορία του Γράμου συνδέεται με μια από τις πιο θλιβερές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, τον εμφύλιο. Μετά το μνημείο με μπόλικο νερό στα σακίδια, ίσκιο στο κεφάλι, αντηλιακό, φωτογραφικές μηχανές και... αρκετό θάρος αρχίσαμε την ανάβαση απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα μια που πετύχαμε πολύ καθαρή μέρα.

grammos5

grammos7

Από ένα σημείο και μετά βλέποντας το στόχο (2.520μ ύψωμα) λες "ε, όπου να 'ναι φτάνουμε", και πας... πας αλλά αυτό φαντάζει ακόμη μακριά. Συναντάς κι άλλους επισκέπτες, (λες "να, κι άλλοι παλαβοί" κάνοντας πλάκα φυσικά), ατέλειωτα κοπάδια βοοειδών, "βλέπεις τον κόσμο από ψηλά" και φτάνοντας στις κορυφές αρχίζεις να βλέπεις κομμάτια ιστορίας: ορύγματα ανταρτών αληθινά και ψεύτικα (παραπλανητικά), υπολείμματα από πολεμικό υλικό, κάλυκες, σκέφτεσαι την εθνική ντροπή και το αίμα που χύθηκε εδώ πάνω, κουνάς με θλίψη το κεφάλι... "ας είναι, φτάνουμε".

grammos1 

grammos6

grammos8

Όταν φτάνεις κάτω από τα 2.520μ και κοιτάς την κορυφή του, πολύ κουρασμένος μετά από 2,5 με 3 ώρες ανάβαση, σου φαίνεται ότι δεν ανεβαίνεις. "Μπα, πού να πάω εκεί πάνω" κι όμως ανεβαίνεις... ανεβαίνεις και μάλλον απρόσμενα εύκολα το κυκλικό μονοπάτι σε πάει πάνω και... λες τα ΚΑΤΑΦΕΡΑ! Ε, αυτό είναι που σε κάνει να νιώθεις νικητής και να καταλαβαίνεις πόση δύναμη κρύβεις μέσα σου. Βλέπεις απ' τη βόρεια πλευρά την Αλβανία και τα μονοπάτια που έχουν χαραχθεί από τους λαθρομετανάστες λες και είναι τεράστια φίδια. Στα νοτιοδυτικά βλέπεις την Τύμφη (Πάπιγκο), τον Σμόλικα και απολαμβάνεις το τοπίο. Εδώ μοιράζεσαι και ανταλλάσσεις με την παρέα ό,τι έχει το σακκίδιο και αφού ξεκουραστείς, τακτοποιείς τη σκέψη σου, ξεχνάς ό,τι σε απασχολεί, συλλογιέσαι τι όμορφα που είναι, σχεδιάζεις την επόμενη εξόρμηση και... αρχίζει το κατέβασμα γιατί όταν μεσημεριάζει, χαλάει συνήθως ο καιρός και πρέπει να προσέχεις τις μπόρες και τα αστροπελέκια.

grammos2

Προσοχή. Ο κατήφορος καμιά φορά δυσκολεύει πιο πολύ απ΄τον ανήφορο γιατί τα πόδια βαραίνουν, τα χαλίκια στο μονοπάτι γλιστράνε και υπάρχει κίνδυνος για κανένα πέσιμο ή διάστρεμμα. Άλλου είδους κίνδυνος δεν υπάρχει, δεν είναι σαν τον Όλυμπο (για τον οποίο θα σας γράψουμε προσεχώς).

Έτσι μετά από 6-7 ώρες ανεβοκατέβασμα, μαζί με λίγη ξεκούραση επιστρέφεις. Η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε απ΄ την ίδια διαδρομή είτε από την Αετομηλίτσα (το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας) να κατέβεις στο δρόμο Κοζάνης - Ιωαννίνων είτε να κατέβεις μετά την Αετομηλίτσα, μέσω Αρένων (άλλη περιοχή ποτισμένη με αδελφοκτόνο αίμα) και λίμνης Μουτσάλια, στη Χρυσή και από εκεί πάλι στο δρόμο Κοζάνης - Ιωαννίνων και στη συνέχεια προς τον προορισμό σου. Και ήδη θα σκέφτεσαι... "Πότε θα ξαναπάμε; Από πού θα προσεγγίσουμε την άλλη φορά; Ποια εποχή; Πώς θα πάμε στη δρακόλιμνη του Γράμου (Γκιστόβα);"

grammos3

grammos4

Ε, αυτό θα σας το πω στη συνέχεια της επικοινωνίας μας μέσω του maresei.gr. Αν μέχρι τότε κάποιος πάει προς τα εκεί ας κοιτάξει γύρω απ΄ το μνημείο μήπως... φύτρωσαν φωτογραφικές μηχανές (!), γιατί ένας από την ομάδα ξέχασε τη δική του ("την έσπειρε" που λέει ο λαός), οπότε, καταλαβαίνετε, έπεσε το σχετικό πείραγμα.

Συνολικά, η πορεία προς τον Γράμο είναι μια διαδρομή με απαιτήσεις αλλά ακίνδυνη, σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα και αν κατάφερα λίγο να σας ταξιδέψω θα το χαρώ και αναμένετε... Πάντως μετά από μια τέτοια μέρα το βράδυ είτε κοιμάσαι σαν αρνάκι, είτε δεν σε παίρνει καν ο ύπνος σκεπτόμενος το τι κατάφερες. Εμένα συνήθως μου συμβαίνει το δεύτερο.

Τολμήστε το. Είναι ωραία.
:)

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
13.01.2013
Hope vs. Fear

H δύναμη της ελπίδας!

Περισσότερα...
20.11.2012

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά

20 Νοεμβρίου 2012: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των παιδιών

Περισσότερα...
18.06.2014

Μelon-strawberry smoothie - cocktail! Smells like summer!

Μelon-strawberry smoothie - cocktail! Smells like summer!

Άλλοι βλέπουν τα φρούτα και φαντάζονται φρουτοσαλάτες και άλλοι εμπνέονται smoothie-cocktails! H αλήθεια είναι ότι ήθελα φρούτο αλλά παράλληλα μου 'ρθε και η ανάγκη για ένα ποτάκι στο μπαλκόνι. Βλέπω το πεπόνι, τις φράουλες και τη μέντα ξεθάβω και ένα ξεχασμένο ποτό και σκέφτομαι, βρε λες? Και που να'ξερε η καημένη η μητέρα ότι το νέο της γλαστράκι με τη μέντα με γεύση φράουλας (ας παραβλέψουμε τις GMO προεκτάσεις του θέματος...) θα έβρισκε τέτοια χρήση! Καλοκαιρινή δροσερή έμπνευση λοιπόν με full βιταμίνες, που λέει και μια φίλη, για να πάνε κάτω τα φαρμάκια! Ο συνδυασμός των φρούτων όπως και η επιλογή του ποτού μπορεί ν'αλλάξει ανάλογα με το τι έχετε στο ψυγείο σας αλλά και τις προτιμήσεις σας φυσικά! Ήδη σκέφτομαι το επόμενο με ροδάκινο και λοβό βανίλιας!

Περισσότερα...
05.02.2013
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχείς, όσο οι ίδιοι αποφασίσουν να είναι.

Αβραάμ Λίνκολν, 1809 – 1865, πολιτικός, 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Περισσότερα...
02.05.2013
Τι να φορέσω;

Μια ακόμα τάση της φετινής σεζόν που αγαπάμε πολύ είναι τα παντελόνια σε παστέλ αποχρώσεις. Είναι ανάλαφρα, όμορφα, ανοιξιάτικα και συνδυάζονται με πάρα πολλά ρούχα. Τείνουν να αντικαταστήσουν τα τζιν μας... Και εδώ που τα λέμε είναι πιο μαλακά, πιο δροσερά, πιο άνετα... γιατί να μην τα συμπεριλάβουμε στις στιλιστικές μας επιλογές;

Περισσότερα...
25.12.2012
Κανελάδα στη Φλώρινα

Δεν έχει μόνο στη Βουδαπέστη ωραία ζεστά ποτά.. στη Φλώρινα η ζεστή κανελάδα με ρακί είναι ιδιαίτερα δημοφιλής!

Περισσότερα...
23.06.2013

Μια φωτιά στην άμμο

Μια φωτιά στην άμμο

Ρυθμικό, καλοκαιρινό, υπέροχο!

Περισσότερα...
24.12.2012
Να τα πούμε;

Παραμονή Χριστουγέννων... άμεσα συνδεδεμένη με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Περισσότερα...
06.06.2013
Koop - Summer Sun

Πέμπτη σήμερα και ξεκινάμε την ημέρα μας με chill out διάθεση με ένα κομμάτι αφιερωμένο στον καλοκαιρινό ήλιο..

Περισσότερα...
21.12.2012

Monsieur Minimal feat. Marietta Fafouti - Party

Monsieur Minimal feat. Marietta Fafouti - Party

Σχεδόν πέρασε και η 21η του Δεκέμβρη, το τέλος του κόσμου δεν ήρθε ;-), οπότε μπορούμε πια να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε ένα από τα καινούρια τραγούδια του Monsieur Minimal. Το Party είναι μια συνεργασία με τη Μαριέττα Φαφούτη και είναι ένα από τα τραγούδια που ξεχώρισε άμεσα.

Περισσότερα...
01.03.2013
Morcheeba - Blood Like Lemonade

Για τους Morcheeba ξαναμιλήσαμε λίγο καιρό πριν, όταν ακούσαμε το "Wonders Never Cease", υπό τη σκέψη των αναζητήσεων που δε σταματούν ποτέ.

Περισσότερα...
04.06.2014

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας υπάρχει ένα μουσείο διαφορετικό απ' τ' άλλα. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη φύση και σε είδη που μας προσφέρει απλόχερα, ένα μουσείο μανιταριών! Και πού αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτό το μουσείο, πέρα από την ευρύτερη περιοχή της Πόλης των Μανιταριών;

Στα ορεινά των Γρεβενών, λοιπόν, στο καταπράσινο χωριό που ακούει στο όνομα Λάβδα, τον Νοέμβριο του 2011 ιδρύθηκε Μουσείο Μανιταριών. Έκτοτε κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, διοργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα τα Μανιτάρια. Φέτος οι "Δρόμοι του Μανιταριού" πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 30-31/5 και 1/6 και οδήγησαν στη Λάβδα μανιτραφόφιλους και εν γένει φυσιολάτρες.

Περισσότερα...
16.10.2013

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο! Το τρως σκέτο, με φέτα, με κεφαλοτύρι... Ό,τι και να επιλέξεις, είναι απολαυστικό!

Περισσότερα...
04.12.2015

Χριστούγεννα ντυμένα στα λευκά

Χριστούγεννα ντυμένα στα λευκά

Κι αν σας αρέσει το λευκό και το προτιμάτε ακόμα και τα Χριστούγεννα, σας έχουμε μια διαφορετική πρόταση για scadinavian χριστουγεννιάτικο ντεκόρ.

Τι ξεχωρίζουμε; Το "le sac en papier", τα πανέμορφα ξύλινα ταρανδάκια και τα στοιχεία της φύσης στο σπίτι.

Περισσότερα...
05.09.2013
Καλημέρα!

Μια όμορφη εικόνα είναι ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει χαρούμενα και αισιόδοξα η μέρα μας!

Περισσότερα...
21.06.2016

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Είχα ζουμερά και μυρωδάτα λεμόνια στο ψυγείο. Τα λεμόνια του γείτονα! Και γινόταν ολοένα και περισσότερα. Και μύριζε όλο το ψυγείο τόσο όμορφα!

Κάτι έπρεπε να φτιάξω, κάτι λεμονάτο και ευωδιαστό. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω συνταγές για λεμονόπιτες. Lemon pies!

Περισσότερα...
17.05.2016

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο Επταχώρι Καστοριάς

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία στο Επταχώρι Καστοριάς

Περνάς από το Επταχώρι Καστοριάς στην παλiά εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων, είτε για Κόνιτσα - Ιωάννινα είτε για να ανέβεις στον Γράμο, βλέπεις τα πέτρινα σπίτια και την επιβλητική πέτρινη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής πάνω στον δρόμο και συνεχίζεις. Πού να φανταστείς τι χάνεις αν δεν μπεις στο χωριό. Πού να φαντασείς, αν δεν το ζήσεις, τι "κρύβει" στο εσωτερικό του και από πού να αρχίσεις; Από τη ζεστασιά των ανθρώπων και τη φιλοξενία; Από τα πέτρινα σπίτια και γραφικά καλντερίμια; Από τη θέση του χωριού κάτω από την "μπιστεριά"; Από την ιστορία του; Είναι πολλά αυτά που χαρακτηρίζουν το χωριό και μαγεύουν τους επισκέπτες.

Περισσότερα...
27.02.2013

Cupcakes βανίλιας με μπισκότα oreo

Cupcakes βανίλιας με μπισκότα oreo

Χθες βράδυ με έπιασε μια υπογλυκαιμία, μια τρομερή διάθεση για γλυκό και λαχταρούσα να σηκωθώ το πρωί και να βρω ένα νόστιμο πρωινό. Ένα, ή τουλάχιστον ένα, cupcake ήταν η τέλεια επιλογή και παράλληλα ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Ψάχνοντας διαθέσιμες συνταγές στα βιβλία μου, εντόπισα αυτή που βόλευε βάσει των υλικών που είχα στην κουζίνα και του χρόνου που απαιτούσε για την εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατα cupcakes βανίλιας με σοκολατένια μπισκότα oreo! Δεν ακούγεται άσχημα, ε; Και πιστέψτε με, δεν είναι!  

Περισσότερα...
26.05.2015

Ένα διαφορετικό έργο τέχνης

Ένα διαφορετικό έργο τέχνης

Ένα διαφορετικό έργο τέχνης που μ' αρέσει πολύ και το θέλω! Και αφού το θέλω, δεν είναι δύσκολο να το έχω!

Περισσότερα...
25.12.2014
Χαρούμενα Χριστούγεννα

Έφτασε η μέρα! Χρόνια Πολλά και τις πιο θετικές ευχές μας για Λαμπερά Χριστούγεννα σε όλους!

Περισσότερα...
23.11.2012
Σπιτικό πέστο

Είδα αυτή τη φωτογραφία και ξεσηκώθηκα για pesto σήμερα! Σκόρδο, βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, λατρεμένη παρμεζάνα για ασβέστιο και μαύρο πιπέρι πάνω από μια γαβάθα πένες...

Περισσότερα...
30.05.2013
Δύο Φίλοι

Τους Δύο Φίλους τους ξέρουμε καιρό τώρα, για την ακρίβεια τους ... πίνουμε πολύ συχνά, στις περισσότερες από τις βραδινές μας εξόδους όταν παραγγέλνουμε κρασί. Είτε κόκκινο το χειμώνα είτε λευκό το καλοκαίρι, το κρασί των Δύο Φίλων είναι μια από τις κλασικές μας επιλογές.

Περισσότερα...
09.12.2013

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση - Φωτιστικό

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση - Φωτιστικό

Αν εν όψει των εορτών δε θέλετε να στολίσετε δέντρο ή έστω μόνο δέντρο, μια καλή ιδέα είναι να στολίσετε ένα άλλο κεντρικό σημείο του σαλονιού σας, όπως το φωτιστικό σας.

Ιδιαίτερα, αν διαθέτετε ένα φωτιστικό σιδερένιο ή γενικότερα μεταλλικό σε vintage ή country εκδοχή, σας έχουμε μια εξαιρετική πρόταση.

Περισσότερα...