Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Η είδηση για το λαχανόκηπο στο Μαρούσι, που κυκλοφορεί σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, στάθηκε η αφορμή που με έκανε να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για την έννοια του guerilla gardening.

Καταρχάς να πω για όσους μπορεί να μην έτυχε να διαβάσουν τα σχετικά άρθρα, ότι κάτοικοι του Αμαρουσίου ακολουθώντας το κίνημα του guerilla gardening, πήραν την πρωτοβουλία να αξιοποιήσουν ένα παρατημένο οικόπεδο. Πρόκειται για σαράντα οικογένειες της περιοχής που καθάρισαν το οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων από μπάζα και σκουπίδια και το μετέτρεψαν σε λαχανόκηπο, απ' όπου μπορούν καθημερινά να προμηθεύονται φρέσκα λαχανικά. Σε κάθε οικογένεια αντιστοιχούν 25τ.μ. του κήπου, στα οποία καλλιεργεί τα λαχανικά της αρεσκείας της. Εκτός όμως από την εξασφάλιση φρέσκων λαχανικών καθημερινά, η ύπαρξη του λαχανόκηπου έχει θετικά αποτελέσματα και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα αποτελεί και έναν εναλλακτικό χώρο εστίασης, αυξάνοντας την κοινωνικότητα των κατοίκων. Επισημαίνεται βέβαια, ότι στη δημιουργία του λαχανόκηπου ήταν σημαντική η συμβολή των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου.

Αυτή η είδηση ομολογώ πως μου τράβηξε την προσοχή με την ανάγνωση του τίτλου και μόνο, ενώ εν γένει μου έδωσε χαρά και αισιοδοξία. Μου έδειξε μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία θα ήθελα να ζω...

Έτσι έψαξα και παραπάνω πληροφορίες για το κίνημα του guerilla gardening.

Το guerilla gardening δηλώνει την ανθρώπινη πρωτοβουλία για τη δημιουργία κήπων σε τμήματα γης που συνήθως είναι εγκαταλελειμμένα. Άνθρωποι χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα ιδιοκτησίας αναλαμβάνουν χρέη κηπουρού σε τμήματα γης που ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους τα έχει παραμελήσει ή εγκαταλείψει. Ξεκινούν έτσι να καλλιεργούν φυτά, είτε φρούτα και λαχανικά για να έχουν και άμεσο όφελος στη διατροφή και τον προϋπολογισμό τους, είτε καλλωπιστικά φυτά με στόχο τον εξωραϊσμό της περιοχής. Κίνητρό τους γι αυτή την εναλλακτική ενασχόληση μπορεί να είναι είτε ο απλός ενθουσιασμός για το νέο εγχείρημα και η αγάπη τους για τη γη και τις καλλιέργειες είτε η επιθυμία τους να περάσουν ένα πολιτικό μήνυμα για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών μέσω της δράσης.  

Το κίνημα του guerilla gardening ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες και ανθεί σε πλήθος πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, έστω και αργά, έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα και ανυπομονώ για τη στιγμή που θα διαδοθεί περισσότερο. Οραματίζομαι μια περίοδο στο μέλλον που κάθε πόλη, περιοχή ή γειτονιά θα έχει το δικό της λαχανόκηπο ή το δικό της κήπο, εκεί που τώρα έχει τη δική της μπαζο-σκουπιδο-αλάνα. Ονειρεύομαι την εποχή που οι ενεργοί πολίτες δε θα αφήνουν παραμελημένο και αναξιοποίητο ούτε ένα παρτέρι.

Και τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα, έτσι δεν είναι; Εξάλλου, αυτό που φαίνεται αδύνατο, μπορεί τελικά να γίνει δυνατό...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
28.09.2014

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Τα πιο συνηθισμένα εκφραστικά λάθη που επαναλαμβάνουμε όλοι μας

Είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο κάποια λάθη τα κάνουμε. Όλοι μας ή έστω σχεδόν όλοι. Κάποια από τα λάθη προφανώς κάνουμε και εμείς και να μας συγχωρείτε! Προσπαθούμε πάντα να μιλάμε και να γράφουμε σωστά, θα θέλαμε να είμαστε αλάνθαστοι αλλά άνθρωποι είμαστε, όλο και κάποια λάθη θα κάνουμε είτε στην ορθογραφία είτε στη γραμματική είτε στη σύνταξη είτε στην έκφραση. 

Περισσότερα...
28.05.2014

Cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ & βανίλια

Cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ & βανίλια

Γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού η φαντασία με πήγε... και προέκυψαν αυτά τα "όσο και αν φάω, δεν τα βαριέμαι" cupcakes. Ίσως φταίει που ενώ είναι εντελώς σοκολατένια έχουν ένα διακριτικό άρωμα βανίλιας, εμπλουτισμένο με τη γεύση του καφέ. Υπέροχα!

Περισσότερα...
23.12.2014

Διαγωνισμός: Οι χειροποίητες γιορτινές δημιουργίες της Δέσποινας

Διαγωνισμός: Οι χειροποίητες γιορτινές δημιουργίες της Δέσποινας

Τη Δέσποινα την γνωρίσαμε μετά τον 2ο διαγωνισμό μας. Είναι μια από τις νικήτριες του βιβλίου "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015". Συνομιλώντας μαζί της στο facebook, μάθαμε πως της αρέσει να "ποιεί με τα χέρια" και διαθέτει τα δικά της Χειρο-ποιήματα.

Περισσότερα...
13.10.2013

Βόλτα στο Ροδοχώρι

Βόλτα στο Ροδοχώρι
Τι λέτε για μια Κυριακάτικη βόλτα στο Ροδοχώρι με ξεναγό την ανταποκρίτριά μας από τη Θεσσαλονίκη;
Περισσότερα...
29.12.2012

Τα μεγάλα παιδιά όμορφα φτιάχνουν...

Τα μεγάλα παιδιά όμορφα φτιάχνουν...

και περνάνε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Περισσότερα...
29.04.2014

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών)

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών)

Μια πανέμορφη διαδρομή, εύκολη, ακίνδυνη αλλά απαιτητική από πλευράς φυσικής κατάστασης, είναι η ανάβαση στο οροπέδιο των Μουσών από τη θέση "Γκορτσιά".

Περισσότερα...
29.01.2014

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Την φοβόμουν λίγο αυτή τη μέρα, αλλά τελικά βρήκα τρόπο να την περάσω όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Πώς; Γιόρτασα την προηγούμενη μέρα! Όταν ακόμα ήμουν 29! Κι έτσι ανήμερα των γενεθλίων δε συνέβη κάτι, όλα καλά!

Θα ήθελα λοιπόν, λόγω αυτής της κρίσιμης ηλικιακής φάσης, να αφιερώσω στις συνομήλικες τριαντάρες κάποια αποφθέγματα διάσημων ανδρών και γυναικών.

Περισσότερα...
19.10.2012

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 2ο)

Φτιάχνουμε λιχουδιές και περιμένουμε κόσμο! (Μέρος 2ο)

Και μετά τα muffins μήλου φτιάχνουμε υπέροχα, λαχταριστά σοκολατένια σουφλέ!

Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο!

Περισσότερα...
18.11.2012

Το Open House φέτος και στη Θεσσαλονίκη

Το Open House φέτος και στη Θεσσαλονίκη

Το Οpen House ήρθε στην Ελλάδα και ανοίγει πρώτα τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Νοεμβρίου 2012. Για δύο μέρες όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση και ξεναγήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια της πόλης.

Περισσότερα...
21.03.2017

Δημιουργώντας με pon pon

Δημιουργώντας με pon pon

Ιδέες δανεικές έγιναν η αφορμή για να αγοράσω pon pon και να ανακαλύψω πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με αυτά! Και επειδή ξετρελαθήκαμε με την ευκολία και το αποτέλεσμα μεγάλοι και μικροί σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Περισσότερα...
17.08.2013

Στη Χίο.. λίγο πριν την αυγή

Στη Χίο.. λίγο πριν την αυγή

Η ανταπόκριση από το νησί της Χίου, που επιλέξαμε για τις φετινές καλοκαιρινές μας διακοπές, ξεκινά με εικόνες από το ξημέρωμα στο λιμάνι της πόλης της Χίου ή αλλιώς της Χώρας.

Περισσότερα...
23.09.2015

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

Σπίτι να χαζεύεις, ιδέες να αντιγράψεις

...πες μου όμως, πώς τακτοποιεί κανείς τον ψυχικό του κόσμο, πώς τα καταφέρνει να ισορροπεί μέσα στα χαρτάκια και τα προγράμματα όταν συναντά στο διάβα του σπίτια σαν αυτό;

Περισσότερα...
11.09.2013
Επιστροφή στο σχολείο

Back to school, back to reality!

Πολλές σκέψεις κι άλλες τόσες αναμνήσεις μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αυτή την ημέρα.

Περισσότερα...
12.08.2014

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου... μια μέρα πριν μεγαλώσει τελείως...

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου... μια μέρα πριν μεγαλώσει τελείως...

ή εναλλακτικά "Ο άνθρωπος που ήθελε να πάει στο φεγγάρι".

Περισσότερα...
17.01.2013
Ο έρωτας, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής, Αυτές που πρέπει να την κυβερνούν.
Περισσότερα...
07.02.2013

Incognito - Don't you worry 'bout a thing

Incognito - Don't you worry 'bout a thing

Καλημέρα και μην ανησυχείτε για τίποτα! Απλά ανεβάστε την ένταση και απολαύστε μαζί μας τους μοναδικούς Incognito, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στη χώρα μας, να διασκευάζουν το "Don't You Worry 'bout a Thing".

Περισσότερα...
20.06.2013
Η παραγεμισμένη τσάντα θαλάσσης

1 και σήμερα για το πολυαναμενόμενο τριήμερο. Η απόδραση έχει προγραμματιστεί, τα πράγματα σιγά σιγά μπαίνουν στις αποσκευές, η βαλίτσα γεμίζει χαλαρά με τα απολύτως απαραίτητα αλλά μάλλον δεν μπορώ να πω το ίδιο για την τσάντα θαλάσσης, που ως συνήθως είναι παραγεμισμένη.

Περισσότερα...
19.12.2015

Δώρα Χριστουγέννων

Δώρα Χριστουγέννων

Χριστούγεννα έρχονται για 23η φορά στη ζωή μου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναρωτιέμαι τι δώρα θα προσφέρω και τι δώρα θα μου πάρουν. Σίγουρα η λαχτάρα των δώρων δεν είναι ίδια χρόνο με το χρόνο. Συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν άλλα πιο σημαντικά πράγματα που έχουν αξία στη ζωή και τελικά ξεχνάς να στείλεις γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Θυμάμαι τον εαυτό μου να γράφω γράμμα, να ζητάω ό,τι παιχνίδι υπάρχει, να δίνω στους γονείς μου το γράμμα έχοντάς τους τυφλή εμπιστοσύνη ότι θα φτάσει στον προορισμό του και μετά απλά να περιμένω με αγωνία να δω αν ήμουν καλό παιδί και αν αξίζω τελικά τα δώρα που ζήτησα.

Περισσότερα...
22.09.2014

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Σήμερα έτσι για αλλαγή ας πούμε ΟΧΙ στο αυτοκίνητό μας! Όσο και αν το αγαπάμε, ας μπούμε στο πνεύμα της ημέρας και ας το αφήσουμε στην ησυχία του να ...ξεκουραστεί.

Ας πούμε ΝΑΙ σε οποιονδήποτε εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης και ας φτάσουμε στον προορισμό μας είτε περπατώντας είτε με το ποδήλατο είτε με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Περισσότερα...
06.04.2016

Ενήλικες και ανεξάρτητοι ή παιδιά για μια ζωή;

Ενήλικες και ανεξάρτητοι ή παιδιά για μια ζωή;

Από τη φίλη και γλυκιά μαμά Ζ.Λ. και τη μικρή της κόρη, πάμε σε μια πιο μεγάλη κόρη, ολόκληρη γυναίκα πια, την Παυλίνα μας, που εκφράζει σκέψεις περί ενηλικίωσης... Σκέψεις που προσωπικά θεωρώ πως ειδικά στις μέρες μας κάνουν όλοι οι συνομήλικοί της και οι τουλάχιστον κατά μια πενταετία μεγαλύτεροί της.

Περισσότερα...
08.03.2013
Ένα τραγούδι για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2013, γνωστοί καλλιτέχνες, τραγουδιστές και μουσικοί, γυναίκες και άντρες, από την Κίνα μέχρι την Κόστα Ρίκα, από το Μάλι μέχρι τη Μαλαισία, συνεργάστηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της ενότητας και της αλληλεγγύσης, τραγουδώντας "Μια γυναίκα" ή όπως είναι κανονικά ο τίτλος "One woman".

Περισσότερα...
15.02.2017

John Verdon: Η λίμνη των λύκων & Νέος διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

John Verdon: Η λίμνη των λύκων & Νέος διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου συνετέλεσε ώστε να σταματήσω την όποια ασχολία και να αφοσιωθώ στο διάβασμα.

Περισσότερα...
13.02.2015

Κατασκευές για το παιδικό δωμάτιο

Κατασκευές για το παιδικό δωμάτιο

Σήμερα την προσοχή μου στο pinterest τράβηξαν δυο διαφορετικά επιτοίχια ράφια σε ένα παιδικό δωμάτιο. Και ξεκινώντας από αυτά, εντόπισα μερικές ακόμα ιδέες που καθεμιά από αυτές θα μπορούσε να αποτελεί ένα ενδιαφέρον diy project για το σαββατοκύριακο. Ειδικά αυτή με τα ράφια δεν είναι ανάγκη να περιοριστεί στο παιδικό δωμάτιο. Μπορεί να βρει εφαμογή και σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα στο χολ.

Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές ιδέες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά διάφορα μικροαντικείμενα:

Περισσότερα...
19.03.2013

Παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο;

Παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό βιβλίο;

Μια από τις μεγάλες μου αδυναμίες για τον ελεύθερο χρόνο και τα ταξίδια, τόσο τα πραγματικά όσο και αυτά του μυαλού, είναι η ανάγνωση βιβλίων. 

Περισσότερα...