Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Σμόλικα

Αν σας άρεσε η ανάβαση στον Γράμο, μπορείτε να μας ακολουθήσετε ...πάμε για Σμόλικα, τον υπαρχηγό των ελληνικών βουνών. Ο Σμόλικας είναι από γεωγραφικής άποψης το φυσικό σύνορο Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και μπορείς να τον προσεγγίσεις από τουλάχιστον τρεις διαφορετικές διαδρομές.

Η τριμελής αυτή τη φορά ομάδα επέλεξε τη μάλλον πιο "εύκολη" πρόσβαση, μια που κινηθήκαμε από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας προς την Κόνιτσα μέσω Βασιλίτσας. Τέλη Σεπτέμβρη και περνώντας από το Δίστρατο κάνεις μια πρώτη "αναγκαστική" στάση στα Άρματα όπου θαυμάζεις την ανθρώπινη ευρεσιτεχνία στη χρήση του νερού. Υπάρχει μια νερο - πριονοκορδέλλα - καταράκτης που σκίζει κούτσουρα και τη χαζεύεις δίπλα στο δρόμο. Προσωπικά γνώριζα μόνο για τους νερόμυλους.

smolikas1

Συνεχίζοντας προς Πάδες βλέπεις πάνω σε μια μεγάλη πέτρινη πλάκα - αφιέρωμα τι "κατάφεραν" να κάνουν οι τότε κατακτητές.

smolikas2

Ακολουθώντας το δρόμο προς Κόνιτσα, σε λίγο φεύγεις δεξιά και ο χωματόδρομος - χαλικόδρομος σε ανεβάζει αρκετά ψηλά μέχρι να συναντήσεις μια μεγάλη στάνη. Η ανάβαση για 4x4 είναι παιχνίδι, για συμβατικό θέλει προσοχή και ξηρασία και ανεβαίνεις όσο σου επιτρέπει ο δρόμος και το όχημα. Μετά τη στάνη, με τα απαραίτητα εφόδια στην πλάτη και κυρίως νερό, ξεκινάς τη σχετικά ήπια ανάβαση ακολουθώντας το ευδιάκριτο και πατημένο μονοπάτι μέσα στο πευκοδάσος. Έχεις πάντα για οδηγό την κορυφή - στόχο ψηλά, δεξιά όπως ανεβαίνεις και σε περίπου μισή ώρα συναντάς το σηματοδοτημένο μονοπάτι που σε ανεβάζει στη δρακόλιμνη.

smolikas3

smolikas4

Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείς, νιώθεις περισσότερη σιγουριά και ανεβαίνεις με μεγάλη άνεση, όταν κάποιος απ' την ομάδα έχει ξανανέβει. Έτσι, σε περίπου μιάμιση ώρα συνολικά, ξάφνου βλέπεις μπροστά σου την όμορφη δρακόλιμνη και απολαμβάνεις το τοπίο. Κοιτάς ανατολικά πάνω απ' τη δρακόλιμνη, βλέπεις την κορυφή του Σμόλικα να φαντάζει πολύ ψηλά και το μόνο που μπορείς να του πεις είναι "σου 'ρχόμαστε..."

smolikas5

smolikas6

smolikas8

Μετά λοιπόν από μια σύντομη στάση αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι της ανάβασης, απότομο με πολλά χαλίκια - άρα χρειάζεται προσοχή - αλλά αν σταματάς για λίγο και αφήνεις το βλέμμα σου να πλανιέται, απολαμβάνεις απίστευτης ομορφιάς τοπία... Βόρεια και αχνά ο Γράμος, μπροστά ανατολικά οι άλλες κορυφές του Σμόλικα, λίγο η Βασιλίτσα και δυτικά η πανέμορφη Τύμφη (ή αλλιώς "Πάπιγκο"), "χαράζει" με τα βράχια της τον ορίζοντα και σε προκαλεί... "Περίμενε λες, θά 'ρθει και η σειρά σου". Κοιτώντας πίσω και κάτω βλέπεις συνέχεια τη δρακόλιμνη να μικραίνει, να μικραίνει... Βλέπεις μεγάλους γκρεμούς και κάτω χαμηλά διακρίνεται το Κεράσοβο. Σκεφτείτε ότι Σεπτέμβρη μήνα, σε ένα ανήλιο σημείο υπήρχε ακόμη χιόνι απ' το χειμώνα. Είχαμε κι αυτή τη φορά πολύ καλό και ζεστό καιρό οπότε πραγματικά απολαύσαμε την κάθε στιγμή της ανάβασης και να... φτάσαμε κορυφή σε μόλις 50' απο τη δρακόλιμνη. Ούτε που το καταλάβαμε.

Φωτογραφίες... Να μη χορταίνεις να τραβάς φωτογραφίες, οι οποίες δεν μπορούν με τίποτα να αποτυπώσουν τη μαγεία του τοπίου.

Από δω πάνω βλέπεις πλέον τη δρακόλιμνη σαν μινιατούρα, το χαίρεσαι, σκέφτεσαι "και πάλι τα κατάφερα" και δεν έχεις παρά να αποτυπώσεις τα πάντα που βλέπεις τριγύρω στο "σκληρό σου δίσκο".

smolikas9

Στην κορυφή υπάρχει μια μικρή πλάκα αφιερωμένη σε κάποιον ξένο τουρίστα που δυστυχώς κεραυνοχτυπήθηκε και αυτό σε κάνει να ανησυχείς. Κοιτάς τον ουρανό απ' όπου αρχίζουν να "σκάνε μύτη" παράξενα σύννεφα. Έχεις ήδη δει αστραποκαμμένα πεύκα. Έχει αρχίσει να φυσάει κιόλας... "Ώρα να του δίνουμε", αν και υπάρχει κάποιο αλεξικέραυνο, τα στοιχεία της φύσης δεν αστειεύονται.

smolikas12

smolikas11

smolikas10

Να του δίνουμε, λοιπόν, αλλά για πού;

Είτε επιστρέφεις αντίστροφα είτε συνεχίζεις προς Κόνιτσα απολαμβάνοντας τη διαδρομή. Εκεί, βλέπεις το γνωστό πέτρινο πανέμορφο τοξωτό γεφύρι στον Αώο ποταμό.

smolikas-konitsa

Κατεβαίνεις και λίγο ακόμη προς Ιωάννινα, όπου στη διαδρομή με μια μικρή παράκαμψη αριστερά βλέπεις το επίσης όμορφο πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς στον Βοϊδομάτη. Εκεί θαυμάζεις τα παγωμένα πράσινα πεντακάθαρα νερά του. Βλέπεις όμως τα σύννεφα απ' το Σμόλικα, λες και σε ακολουθούν, να σκάνε και δω μύτη. Μαυρίζει ο τόπος. Προμηνύεται μπόρα και δε θες να σε βρει εκεί. Παίρνεις οριστικά το δρόμο της επιστροφής.

smolikas-voidomatis-1

smolikas-voidomatis

Για την επιστροφή λοιπόν, επιλέξαμε τη διαδρομή από την παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Ιωαννίνων όπου σε κάποια σημεία είδαμε τα αποτελέσματα της καταιγίδας που είχε ξεσπάσει λίγο πριν, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο τόπος νερά, λάσπη και στρωμένο χαλάζι, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή! Η φύση είναι πανέμορφη, αλλά θέλει σεβασμό.

Έτσι, μετά από 2 ώρες περίπου επιστρέψαμε στη βάση ικανοποιημένοι, γεμάτοι με όμορφες εικόνες, γλυκιά κούραση αλλά φοβερά συναισθήματα και το μυαλό να απασχολείται με το σχεδιασμό της επόμενης ορεινής περιπλάνησης.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Νοέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
10.03.2014
Μαργαριταρένια καλημέρα

Μπορεί ο καιρός να μη θυμίζει κάθολου Άνοιξη, αλλά αυτό δεν μας πτοεί. Σύντομα, ο ήλιος θα επιστρέψει στην παρέα μας και οι βόλτες στη φύση θα είναι και πάλι εφικτές.

Περισσότερα...
04.12.2013

Ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι αλλιώς

Ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι αλλιώς

Ένα χριστουγεννιάτκο στεφάνι μπορεί να κρεμαστεί στην εξώπορτα, σε μια από τις εσωτερικές πόρτες, στον τοίχο, στη βιβλιοθήκη και σε πολλά άλλα σημεία του σπιτιού, αποτελώντας μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Περισσότερα...
24.10.2012
Το πάρτυ της Γιαμούρ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 6:30 μ.μ.

Περισσότερα...
09.03.2013

Πειραματισμοί στην κουζίνα

Πειραματισμοί στην κουζίνα

με καλή παρέα και πίνοντας αγαπημένο ρόφημα από κακάο.

Περισσότερα...
23.10.2014
Ένα φιλί - Χάρις Αλεξίου

Ένα φιλί
και τα όνειρα γίνονται πάλι

Περισσότερα...
22.10.2012

Peggy Lee vs Iggy Pop - Passenger Fever

Peggy Lee vs Iggy Pop - Passenger Fever

Δύο διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια σε μία εξαιρετική διασκευή!

Περισσότερα...
30.12.2012

One Love | Song Around the World

One Love | Song Around the World

Ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα αγαπημένο τραγούδι, χαρούμενο και μελωδικό.

Περισσότερα...
29.01.2015

Οι φίλοι μου άλλαξαν μετά τη γέννηση του παιδιού τους

Οι φίλοι μου άλλαξαν μετά τη γέννηση του παιδιού τους

Πριν φέρεις ένα παιδί στον κόσμο, έχεις τη δυνατότητα να κρίνεις χωρίς δεύτερη σκέψη τους φίλους σου που έγιναν γονείς. Δεν είναι ότι κρίνεις και σχολιάζεις εκ του ασφαλούς, ότι δε σε νοιάζει ή ότι τα λες ελαφρά τη καρδία... απλώς δεν ξέρεις! Είσαι έξω από το παιχνίδι και κρίνεις με απλή λογική τη συμπεριφορά των φίλων - νέων γονιών ή τη στάση και τις συνήθειες των παιδιών τους.

Περισσότερα...
09.03.2013

Bebo Best and the Super Lounge Orchestra - Come As You Are

Bebo Best and the Super Lounge Orchestra - Come As You Are

Τους Nirvana τους ξέρουμε όλοι. Το "Come as you are" επίσης. Το έχουμε ακούσει και ξανακούσει.. και ξανακούσει.. εκατοντάδες φορές.

Περισσότερα...
17.01.2013

Mi Ultimo Tango En Atenas

Mi Ultimo Tango En Atenas

Ο Daniel Armando, ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Apurimac, συνέθεσε ένα μοντέρνο tango του οποίου οι στίχοι είναι ισπανικοί, όμως όλες οι λέξεις είναι ελληνικές!

Περισσότερα...
29.01.2014

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Αισίως έκλεισα κι εγώ τα 30!

Την φοβόμουν λίγο αυτή τη μέρα, αλλά τελικά βρήκα τρόπο να την περάσω όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Πώς; Γιόρτασα την προηγούμενη μέρα! Όταν ακόμα ήμουν 29! Κι έτσι ανήμερα των γενεθλίων δε συνέβη κάτι, όλα καλά!

Θα ήθελα λοιπόν, λόγω αυτής της κρίσιμης ηλικιακής φάσης, να αφιερώσω στις συνομήλικες τριαντάρες κάποια αποφθέγματα διάσημων ανδρών και γυναικών.

Περισσότερα...
19.12.2012

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Πράγα

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Πράγα

Πήραμε μια γεύση από τη στολισμένη Βουδαπέστη, να μην πάρουμε μια μικρή γεύση και από την Πράγα; Φέτος είναι οι δυο TOP προορισμοί των φίλων μας για τις ημέρες των γιορτών.

Περισσότερα...
18.05.2015

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Παιχνίδι στο καθιστικό, ποιοτικό και ήρεμο

Έχω καιρό τώρα που ζορίζομαι στην ιδέα ότι το πάντα περιποιημένο, σουλουπωμένο, τακτοποιημένο, όμορφο, χωρίς ριχτάρια, χωρίς περιττά πράγματα σαλόνι - καθιστικό μου τείνει να γίνει παιδότοπος σε μόνιμη κατάσταση πανικού. Και δεν είναι μόνο η ιδέα, είναι και η θέα. Κάθε που φορά που βλέπω το σαλόνι τόσο ανάστατο και τόσο... πολύχρωμο, κάτι με πιάνει.

Και σκεφτείτε ότι ήμουν από αυτούς που έλεγα ότι το παιδί θα παίζει στο δικό του δωμάτιο και δε θα κουβαλάει τα παιχνίδια του στο σαλόνι αλλά στην πράξη δεν το βρήκα τόσο εύκολο (και αν εσείς το κάνατε πείτε μου πώς). Το παιδί θέλει παρέα και θέλεις και εσύ και παράλληλα πρέπει να μαγειρέψεις, να πλύνεις πιάτα, να ζεστάνεις νερό και ένα σωρό άλλες δουλειές που καλώς ή κακώς γίνονται παράλληλα με το παιχνίδι τουλάχιστον όσο το παιδί είναι μικρό και ακόμα δεν πολυπαίζει μόνο του ή όταν είναι σε αυτή την τόσο χαριτωμένη μα συνάμα τόσο κουραστική φάση που η λέξη ΜΑΜΑ βγαίνει από το στόμα του κάθε λεπτό.

Περισσότερα...
17.03.2013

Ricky Martin - Un dos tres

Ricky Martin - Un dos tres

Είμαστε ήδη ντυμένοι καρναβαλάκια και έτοιμοι να ξεχυθούμε στους δρόμους.. 

Περισσότερα...
15.11.2013
John Newman - Love Me Again

Καλημέρα! Η Παρασκευή είναι εδώ και αυτό μόνο είναι αρκετό για να μας φτιάξει η διάθεση. Ξεκινάμε λοιπόν την ημέρα μας με μουσική. 

Περισσότερα...
17.08.2013

Φουλ του χρώματος

Φουλ του χρώματος

Έχετε σκεφτεί να στρώσετε τραπέζι με ό,τι πιο χρωματιστό έχετε;

Περισσότερα...
24.12.2012
Να τα πούμε;

Παραμονή Χριστουγέννων... άμεσα συνδεδεμένη με αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια.

Περισσότερα...
16.10.2012

Singin' in the rain (1952)

Singin' in the rain (1952)

Και ενώ η βροχή, εδώ στα δυτικά της χώρας, συνεχίζεται..ας θυμηθούμε το χαρούμενο ρυθμό του συγκεκριμένου "κλασικού" τραγουδιού και την ευχάριστη διάθεση του Gene Kelly στο "Singin' in the rain" από το ομότιτλο μιούσικαλ.

Περισσότερα...
02.12.2012
Πρωινό Κυριακής

Τουλάχιστον τις Κυριακές ας προσπαθούμε να αφιερώνουμε λίγο περισσότερο χρόνο στο πρωινό.

Περισσότερα...
16.10.2012
Life is what happens to you while you're busy making other plans.

John Lennon, Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των Beatles.

20.10.2012

Leftover Cuties - When you're smiling

Leftover Cuties - When you're smiling

Άλλο ένα τραγούδι των Leftover Cuties, το οποίο μας μεταφέρει με νότες όλα όσα επιστημονικά τεκμηριώνονται στο βιβλίο των κ.κ. Χρηστάκη & Φόουλερ "Συνδεδεμένοι"!

Enjoy it, keep on smiling..

and the whole world will smile with you!

30.11.2012

2012 World Press Photos

2012 World Press Photos

Μπαίνοντας το καλοκαίρι στον κεντρικό σταθμό της Στουργκάρδης στη Γερμανία, με μεγάλη έκπληξη αντικρίσαμε μια έκθεση με τις καλύτερες φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί στον Τύπο το 2011.

Περισσότερα...
17.11.2016

34oς Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και όχι μόνο…: Μια ανεπανάληπτη εμπειρία

34oς Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και όχι μόνο…: Μια ανεπανάληπτη εμπειρία

Για όσους μας παρακολουθείτε σε facebook και instagram είδατε ήδη κάποιες φωτογραφίες μας από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016. Σήμερα θα σας περιγράψω αναλυτικά την εμπειρία μου.

Περισσότερα...