Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Αηλιά Πενταλόφου

Άλλη μια περιπλάνηση στο όμορφα ελληνικά βουνά ξεκινά. Ανάβαση στον Αηλιά Πενταλόφου, στο Βόιο Κοζάνης.

Αν ταξιδεύεις στην παλιά εθνική οδό Θεσ/νικης - Ιωαννίνων, μόλις περνάς τον Πεντάλοφο, βλέπεις δεξιά του δρόμου μια παράξενη κορυφή

DSCN2128

και λίγο παρακάτω συναντάς την αρχή ενός όμορφου μονοπατιού που ξεκινάει απ' την άσφαλτο

DSCN1958

DSCN1959

και σε ανεβάζει εκεί πάνω σε περίπου 1,5 ώρα. Εκεί είναι το εκκλησάκι του Αηλιά.

DSCN2129

Ξεκινάς λοιπόν την ανάβαση ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο στην αρχή τουλάχιστον μονοπάτι, μέσα στα πεύκα και στις πελώριες οξιές,

DSCN1979

πιο πάνω παιδεύεσαι λίγο να βρεις τη συνέχειά του γιατί χάνονται κάπως τα σημάδια αλλά η κορυφή, που τώρα τη βλέπεις συνεχώς, είναι οδηγός σου μέχρι να τα ξαναβρείς.

DSCN1993

Ανεβαίνοντας το μάτι ξεκουράζεται στο βαθύ πράσινο του τοπίου που ξετυλίγεται συνέχεια παντού γύρω σου. Ο Σμόλικας είναι ο πρώτος που "μας χαιρετά" νοτιοδυτικά απ΄τη θέση που βρισκόμαστε.

DSCN1966

Καθώς το δάσος της οξιάς τελειώνει, η κορυφή φαντάζει σαν να 'ναι πάνω απ' τα κεφάλια μας, τόσο απότομη είναι.

DSCN1981

Η τριμελής κι αυτή τη φορά ομάδα, αλλά με τελείως διαφορετική σύνθεση σε σχέση με προηγούμενες περιπλανήσεις, ανεβαίνει και θαυμάζει. Το ένα μέλος έχει ξανανέβει οπότε είναι ο "αρχηγός". Όσο ανεβαίνεις τόσο το τοπίο αποκαλύπτεται στα μάτια σου ομορφότερο.

Ο Σμόλικας κυρίαρχος, η πλαγιά γεμάτη πανέμορφα λουλούδια και πεταλούδες, το τσάι σχεδόν ανθισμένο και η κορυφή όλο και ζυγώνει. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου είναι σκέτη απόλαυση.

DSCN1998

DSCN2001

DSCN2009

DSCN2007

DSCN2008

DSCN2038

DSCN2013

DSCN2116 

Κοντεύοντας στην κορυφή, μια τεράστια μεταλλική σκάλα διακρίνεται στον απότομο βράχο, την οποία μάλλον πρέπει να ανέβεις γιατί διαφορετικά δεν περνάς για πάνω. Είναι σχεδόν κάθετη και αρχικά σου προκαλεί κάποιες αναστολές. Όμως μόλις φτάνεις κοντά και την ελέγχεις, διαπιστώνεις πόσο στέρεη είναι, οπότε ανεβαίνεις χωρίς κανένα δισταγμό.

DSCN2015

DSCN2024

Ένας ένας λοιπόν να 'μαστε πάνω, διασχίζουμε ακόμη μια μικρή κορυφογραμμή, ανεβαίνουμε μια ακόμη μικρότερη τώρα σκάλα...και νάτος ο Αηλιάς του Πενταλόφου. Ένα συμπαθητικό εκκλησάκι, σημείο αναφοράς για την περιοχή.

DSCN2037

DSCN2051

DSCN2062

DSCN2072

Ελαφρύ πάντα κολατσιό, αγνάντι και ξεκούραση. Οι Αρένες του Γράμου απέναντι,

DSCN2060

ο ίδιος ο Γράμος αχνοφαίνεται,

DSCN2055

η τεχνητή λίμνη του Πραμόριτσα

DSCN2063

καθώς και ο Όρλιακας επίσης. Το Επταχώρι στα "πόδια" σου και ο Σμόλικας άπαιχτος.

DSCN2059

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας φαίνεται τόσο κοντά σου από δω, που δε χορταίνεις να το θαυμάζεις. Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση όταν τον "κατακτάς", απ' αυτή που νιώθεις βλέποντάς τον από δω. Έντονα συναισθήματα και τα δύο.

DSCN2114

Από δω αν θέλεις συνεχίζεις για Βυθό,

DSCN2074

όμως το δικό μας πρόγραμμα λέει επιστροφή αντίστροφα και καφέ στο όμορφο χωριό του Αη Σωτήρα με τα ωραία πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικά της περιοχής του Βοΐου.

DSCN2136

Εμείς λοιπόν κατεβαίνουμε

DSCN2089

και μια άλλη ομάδα ανεβαίνει να κάνει "παρέα" τον Αηλιά. Το βλέμμα πνίγεται για μια ακόμη φορά στο απέραντο πράσινο του τοπίου κατεβαίνοντας και η ευχάριστη αυτή ορεινή περιπλάνηση κλείνει για να δώσει τη σειρά της σε επόμενη. Πού; Θα δούμε...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
12.06.2013
Η αξία του βιβλίου

Τι αξία έχει ένα βιβλίο;

Περισσότερα...
03.12.2012
Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Δε στολίσαμε μόνο εμείς! Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ήδη μπει στο κλίμα των Χριστουγέννων! Έχουν προσθέσει φωτάκια και διάφορα άλλα στολίδια στη διακόσμηση τους δημιουργώντας ένα πιο ζεστό κ εορταστικό περιβάλλον που πολύ μας αρέσει..

Περισσότερα...
06.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

Περισσότερα...
22.05.2016
I love banana pancakes

Για το σημερινό μας πρωινό είπαμε να ακολουθήσουμε τη συνταγή της Ελπίδας. Από την πρώτη φορά που την είχα δει, με γέμισε... ελπίδες και την είχα στο μυαλό μου, περιμένοντας την κατάλληλη αφορμή. Και σήμερα που ο Φίλιππος για άλλη μια φορά μας ξύπνησε νωρίς νωρίς και στην κουζίνα είχαμε πολλές μπανάνες κα πολλά αυγά για κατανάλωση, οι pancakes μπανάνας ήταν η γευστική μας συντροφιά. 

Περισσότερα...
30.01.2013

Oινογευσία vs. Καθήκον

Oινογευσία vs. Καθήκον

Τις εντυπώσεις μας για τα ΒορΟινά της Θεσσαλονίκης σας τις μεταφέραμε. Τι θα λέγατε να πάρουμε μια γεύση και από την εκδήλωση της Αθήνας;

Ανταποκριτής μας αυτή τη φορά ένας φίλος του κρασιού και δικός μας βεβαίως βεβαίως..

Περισσότερα...
14.08.2014

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Μέρες τώρα τριγυρνάμε σε παραλίες, θάλασσες, νησιά, beach bars... Χαιρόμαστε τη θάλασσα, την ξενοιασιά και την απόλυτη καλοκαιρινή χαλάρωση.

Βέβαια όσο μπορούμε - χωρίς αυτό να μας δημιουργεί άγχος - καλό είναι να μην παραμελούμε το στιλ μας. Και γι αυτό δεν χρειάζεται ούτε να γεμίζουμε ασφυκτικά τη βαλίτσα παίρνοντας μαζί μας στις διακοπές όλη μας τη ντουλάπα ούτε να κουβαλάμε δέκα ζευγάρια παπούτσια...

Περισσότερα...
06.04.2013

Οι πεντανόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς!!!

Οι πεντανόστιμοι κολοκυθοκεφτέδες της γιαγιάς!!!

Σίγουρα δεν μπορείς να φας μόνο έναν. Σίγουρα δε χρειάζεται να περιμένεις να βρεθείς σε ταβέρνα για να φας κολοκυθοκεφτέδες! Σίγουρα είναι ο ιδανικός τσιπουρο-ουζο-μεζές. Σίγουρα είναι εξαιρετικό ορεκτικό... κάπως έτσι το τρώμε εμείς σχεδόν μια φορά την εβδομάδα. Σίγουρα αν τους φτιάξετε μία φορά, θα τους ξαναφτιάξετε και άλλες.. πολλές..

Περισσότερα...
24.05.2013

Odette - little rabbit

Odette - little rabbit

Ας κλείσουμε την ημέρα μας μελωδικά.. με ένα νέο κομμάτι από την Άντα Λιβιτσάνου που μας εξέπληξε ευχάριστα ως "Odette"!

Περισσότερα...
03.07.2013

Monika - Choral Love (Antigone)

Monika - Choral Love (Antigone)

Τι θα λέγατε να ακούσουμε παρέα ένα από τα κομμάτια που έχει γράψει η Μόνικα ως μουσική επένδυση της θεατρικής παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη και μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου;

Περισσότερα...
15.05.2013

Όρλιακας - Πορτίτσα: Γνωρίζοντας τα ορεινά των Γρεβενών

Όρλιακας - Πορτίτσα: Γνωρίζοντας τα ορεινά των Γρεβενών

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ακόμα ένα βουνό... και ένα φαράγγι...

Περισσότερα...
16.10.2014

Κανάλια, γέφυρες, γόνδολες... Viva Venezia!

Κανάλια, γέφυρες, γόνδολες... Viva Venezia!

Ξακουστή για την αρχιτεκτονική και τις τέχνες της, τα κανάλια και τις γόνδολες, η Βενετία είναι μια από τις πόλεις που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου. Λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της με τα κανάλια και τις γέφυρες, δανείζει το όνομά της και σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης, που αποκαλούνται "Βενετία του Βορρά". Μπορεί λοιπόν στο βορρά να έχουμε πολλές "Βενετίες", διόλου άσχημες, αλλά η αυθεντική Βενετία βρίσκεται πολύ κοντά σε μας και σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια φωτογραφική βόλτα στα γραφικά σοκάκια της (ουπς, κανάλια ήθελα να πω).

Περισσότερα...
08.03.2013

Elvis Costello - She

Elvis Costello - She

Μέρα που είναι δεν μπορούμε να μην απολαύσουμε ένα τόσο όμορφο, τρυφερό και ατμοσφαιρικό ύμνο στη γυναίκα.

Περισσότερα...
01.09.2013

Το wallpaper του Σεπτέμβρη

Το wallpaper του Σεπτέμβρη

Αν και όλοι θα θέλαμε o Aύγουστος να κρατήσει λίγο ακόμη, ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου είναι ήδη εδώ και η σημερινή δύση του ήλιου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του φετινού καλοκαιριού.

Περισσότερα...
19.02.2013

H Δύναμη του Συν (+)

H Δύναμη του Συν (+)

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα του φετινού TEDxThessaloniki και όπως σας είχαμε υποσχεθεί φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας. Το φετινό θέμα μας αρέσει πολύ και μας εκφράζει ακόμη περισσότερο..

Περισσότερα...
27.01.2014

56th Grammy Awards - Οι νικητές

56th Grammy Awards - Οι νικητές

Η εβδομάδα μας ξεκινά μουσικά με τα αποτελέσματα των βραβείων Grammy, που αποτελούν το σημαντικότερο γεγονός της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας.

Περισσότερα...
27.11.2012
Γλυκό του κουταλιού

Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό κουταλιού μαζί με τον απογευματινό ελληνικό καφέ;

28.03.2016
Woodkid - Iron

Ένα πολύ ωραίο κομμάτι με ένα εντυπωσιακό video clip θα μας βοηθήσει να συνέλθουμε από το τριήμερο που πέρασε και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Περισσότερα...
24.01.2016

Μια διαφορετική ιδέα για παιδικά δώρα

Μια διαφορετική ιδέα για παιδικά δώρα

Σήμερα μοιράζομαι μαζί σας μια ιδέα που μου άρεσε πολύ και αν είναι δικής μου εκτέλεσης, ξεκίνησε από τη μαμά. Όταν η μαμά του παιδιού που σε καλεί στο πάρτι είναι φίλη κοντινή, πολλές φορές ρωτάς "Μήπως θέλετε κάτι συγκεκριμένο, μήπως χρειάζεστε κάτι" κ.λπ. Η απάντηση λοιπόν που μου άρεσε πολύ, την κράτησα και την εξέλιξα αφορούσε σε είδη περιποίησης για ένα παιδάκι. Και οι ιδέες είναι πολύ περισσότερες όταν το παιδάκι είναι κοριτσάκι.

Ξέρετε πόσες ανάγκες μπορεί να έχει ένα κοριτσάκι; Και δε μιλάμε για υπερβολές, μιλάμε για πράγματα που όντως χρειάζεται.

Περισσότερα...
16.02.2015

Ιδέες, προτάσεις και τάσεις διακόσμησης

Ιδέες, προτάσεις και τάσεις διακόσμησης

Πόσο μ' αρέσει να χαζεύω σπίτια, ράφια, βιβλιοθήκες, συμβουλές οργάνωσης του σπιτιού... Όσες ώρες κι αν έχω στη διάθεσή μου, θα μπορούσα να τις τρώω ψάχνοντας νέες ιδέες και λύσεις διακόσμησης. Και κάθε τόσο, όταν ξεχωρίσω αυτές που μου αρέσουν περισσότερο και μπορώ να τις προσαρμόσω στο δικό μου χώρο και στα διαθέσιμα αντικείμενα, θέλω να μένω μόνη στο σπίτι και να πειραματίζομαι. Συνήθως κατεβάζω τα πάντα κάτω, αδειάζω ράφια, βιβλιοθήκες, μικροέπιπλα, τα πάντα... και αρχίζουν οι αναπροσαρμογές. Εξάλλου είμαι από αυτούς που βαριούνται εύκολα, πολύ εύκολα, θέλουν να ανανεώνεται ο χώρος τους και να φαίνεται η εποχή του χρόνου και μέσα στο σπίτι.

Περισσότερα...
13.09.2013
Τα ΒορΟινά και πάλι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης !

Θυμάστε τα ΒορΟινά; Πέρυσι ήμασταν εκεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και οι εντυπώσεις μας ήταν ιδιαίτερα θετικές! Φέτος έρχονται και πάλι αύριο, 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
10.01.2013

Τι να φορέσω...

Τι να φορέσω...

αυτές τις ημέρες που έχει τόσο κρύο;

Περισσότερα...
17.12.2013

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες

Χριστούγεννα χωρίς γλυκά γίνονται; Δεν γίνονται!

Έτσι, μετά τα μελομακάρονα της Σοφίας και τα κουλουράκια κανέλας, ήρθε η ώρα για τους κουραμπιέδες της μητέρας! Το είχα υποσχεθεί άλλωστε, έναν χρόνο πριν ότι φέτος θα είμαι δίπλα της κατά την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκών των Χριστουγέννων.

Περισσότερα...
03.03.2013
Caro Emerald - Tangled Up

Πώς σας φαίνεται το ολοκαίνουριο κομμάτι της Caro Emerald; Εμάς πάντως μας αρέσει πολύ και θεωρούμε ότι ο ρυθμός του ταιριάζει γάντι με τη διάθεση της ημέρας!

Περισσότερα...
23.11.2012
Σπιτικό πέστο

Είδα αυτή τη φωτογραφία και ξεσηκώθηκα για pesto σήμερα! Σκόρδο, βασιλικός, ελαιόλαδο, κουκουνάρι, λατρεμένη παρμεζάνα για ασβέστιο και μαύρο πιπέρι πάνω από μια γαβάθα πένες...

Περισσότερα...