Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ο ιβίσκος με τις πολλαπλές ιδιότητες

Εκτός από το αλάτι Ιμαλαΐων, η μητέρα μετά την τελευταία της επίσκεψη στη γραφική Ξάνθη, μου έφερε και ένα σακουλάκι με ένα κόκκινο βότανο. Το είδα και δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, μέχρι που μου είπε ότι είναι ιβίσκος που τον αγόρασε γιατί όπως της είπε ο φίλος Όμηρος, έχει εξαιρετικές ιδιότητες.

Το άνοιξα το σακουλάκι, έβαλα το περιεχόμενό του σε ένα δοχείο τσαγιού και το τοποθέτησα στο ντουλάπι με τα βότανα. Και μπορεί να έμεινε εκεί ανέγγιχτο για μήνες αλλά από τότε που το δοκίμασα, συνηθίζω να προσθέτω λίγα φύλλα ιβίσκου πολύ συχνά στα ζεστά κοκτέιλ βοτάνων που εκτός από έξτρα γεύση αποκτούν και ένα θεσπέσιο κόκκινο χρώμα.

Το όνομα ιβίσκος είναι ελληνική λέξη και δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη. Στα λατινικά, λέγεται Hibiscus sabdariffa (Ιβίσκος η σαβδαρίφη) και είναι ένα θαμνώδες φυτό, διακοσμητικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Την πρώτη εμφάνιση του φυτού διεκδικούν η Ινδία και η Μαλαισία. Από εκεί ταξίδεψε μέχρι την Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στο Σουδάν, την Αίγυπτο, την Κεϊλάνη, την Ταϊλάνδη και στις τροπικές χώρες του Μεξικού. Τα άνθη του έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους.

Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα, για παράδειγμα τα φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά. Ο κάλυκας περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τρώγεται ακατέργαστος σε σαλάτες ή μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε γλυκά, σούπες και σάλτσες, καθώς και για χρώμα και άρωμα σε κόκκινα κρασιά. Τέλος, η χρωστική ουσία από τα πέταλα, χρησιμοποιείται στα φάρμακα.

Επιπλέον ο ιβίσκος έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες, κάποιες εκ των οποίων αναφέρονται παρακάτω:

- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπιδίων

- Ενδείκνυται για υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C

- Βοηθά σε καρδιοαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό

- Συντελεί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

- Βοηθά σε ηπατικές διαταραχές

- Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

- Τονώνει τα μαλλιά και δρα ευεργετικά στην τριχόπτωση

- Είναι διουρητικό

- Βοηθά όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2

- Τα φύλλα του ιβίσκου είναι μαλακτικά και καταπραϋντικά για τον βήχα, ενώ βοηθούν σε κατάπλασμα, σπυριά και αποστήματα

- Οι σπόροι είναι τονωτικοί και καταναλώνονται για την θεραπεία της ατονίας

- Οι κάλυκες του φυτού είναι αρωματικοί, στυπτικοί και δροσεροί. Έχουν διουρητική δράση, βοηθούν σε πυρετούς και δρουν εναντίον της χολέρας

hibiscus 6

Λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη, το χρώμα και το άρωμα, λίγα φύλλα ιβίσκου σε συνδυασμό με πολλά άλλα βότανα και μπαχαρικά, προσφέρουν έξτρα ενδιαφέρον στα ζεστά μας ροφήματα, ενώ το καλοκαίρι με την προσθήκη πάγου μπορούμε να έχουμε ένα απολαυστικό ρόφημα σε θέση αναψυκτικού. Και ας αφήσουμε όσους δεν ξέρουν να μαντέψουν τι είναι αυτό το μαγικό δροσιστικό που τους κερνάμε ;)

Η πηγή μας για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του ιβίσκου: botanologio.blogspot.gr

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
08.03.2013
Mαθήματα στιλ για άνδρες: Πώς να δένετε τη γραβάτα σας

Μπορεί σήμερα να είναι η Γιορτή της Γυναίκας και πολλές γυναικοπαρέες να κανονίζουν έξοδο χωρίς συντρόφους ή άντρες φίλους αλλά εμείς σας έχουμε άλλη πρόταση. Και μάλιστα πρόταση που αφορά στους αρσενικού γένους επισκέπτες μας. Σήμερα συνοδεύστε τις γυναίκες σας, τις φίλες σας, τις αδερφές σας στις εξόδους τους. Και μάλιστα, γιορτή είναι, προσέξτε λίγο παραπάνω την εμφάνισή σας! Βγάλτε επιτέλους και εκείνη τη γραβάτα από τη ντουλάπα. Θέλει και αυτή να πάρει τον αέρα της! Και αν δεν ξέρετε πώς να τη δέσετε, έχουμε τη λύση! Στο εξής ο V θα φροντίζει για σας...

Περισσότερα...
12.05.2013

Όπερα της Βαλίτσας

Όπερα της Βαλίτσας

Ετοιμάστε βαλίτσες και φύγαμε! Ραντεβού στο σταθμό του μετρό "Σύνταγμα" στις 18.00.

Περισσότερα...
18.01.2013
New York Pretzels

Επιτέλους! Παρασκευή απόγευμα! Έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο μπροστά μας για να χαλαρώσουμε στο σπίτι μόνοι ή με φίλους, να πάμε μια βόλτα για ψώνια, να επισκεφθούμε εκθέσεις ή να επιχειρήσουμε μια έστω και ημερήσια εκδρομή, έτσι για να αλλάξουμε παραστάσεις..

Περισσότερα...
16.09.2014

Τα χειροποίητα κοσμήματα της Καλλιόπης

Τα χειροποίητα κοσμήματα της Καλλιόπης

Σήμερα θα σας συστήσω την Καλλιόπη, μια φίλη που θα μπορούσε να κατέχει επάξια τον τίτλο του "Clothes & Colors Matching". Τι εννοώ; Είναι αυτή που μπορεί να συνδυάσει τα πάντα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ υπέροχα. Δε χρειάζεται να είναι ακριβά, δε χρειάζεται να είναι σεταρισμένα, χρειάζεται απλώς να μπουν στη ντουλάπα της. Τα βλέπεις και απορείς για το πώς μπορεί μια τόσο απλή φούστα, μια απόλυτα ουδέτερη μπλούζα και κάποια αξεσουάρ να δείχνουν τόσο μοναδικά! Αυτά τα τελευταία, τα αξεσουάρ είναι και η μεγάλη της αδυναμία. 

Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί στην τελευταία μας συνάντηση, ήρθε με μεγάλη χαρά και με μια χαρτοσακούλα γεμάτη κολιέ και άλλα μπιζού, φτιαγμένα με τα χεράκια της. Αυτή τη δραστηριότητα διάλεξε για να εκτονώσει την καταπιεσμένη της δημιουργικότητα. Και απ' ότι φαίνεται, η νέα της ενασχόληση είναι ένα αγχολυτικό γι αυτή. Πόσο όμορφο είναι οι άνθρωποι να ασχολούμαστε με πράγματα που μας αρέσουν, μας χαλαρώνουν, μας γεμίζουν και μας κάνουν να ξεχνάμε τις έγνοιες της καθημερινότητας!

Περισσότερα...
11.09.2014

Με έμφαση στο περιτύλιγμα

Με έμφαση στο περιτύλιγμα

Ένα δώρο μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή ασήμαντο, ακριβό ή φθηνό αποκτά περισσότερο χαρακτήρα όταν μπαίνει και το προσωπικό στοιχείο, έστω στο περιτύλιγμα. 

Περισσότερα...
31.03.2016

Ανοιξιάτικα στεφάνια (και όχι μόνο) για χρώμα και ζωντάνια

Ανοιξιάτικα στεφάνια (και όχι μόνο) για χρώμα και ζωντάνια

Για την άνοιξη και για το Πάσχα που έρχεται. Για ανανέωση, για χρώμα, για ζωντάνια... Για αξιοποίηση υλικών που ήδη έχουμε. Για έμπνευση. Ένα DIY project για τις προσεχείς μέρες.

Ανοιξιάτικα στεφάνια! Με μπαμπού, με κορδέλες, με λουλούδια, με ψεύτικα αυγά, με μικρά διακοσμητικά. Με φελιζόλ ή ακόμα και με λάστιχο κήπου. Με ομπρέλες και με ψάθινα καπέλα.

Πάρτε ιδέες και περάστε από τη θεωρία στην πράξη!

Περισσότερα...
27.05.2014
Lana Del Rey - Shades Of Cool

Ολοκαίνουριο κομμάτι από τη μοναδική Lana Del Rey!

Περισσότερα...
08.10.2013

Tom Odell - Another Love

Tom Odell - Another Love

Ο Tom Odell παίρνει τη σκυτάλη από τη SMA RAG DA και μας τραγουδά για μια άλλη αγάπη..

Περισσότερα...
09.02.2013
Ενδυματολογικές προτάσεις για ζευγάρια

Για να μην αφήνουμε παραπονεμένους και τους άντρες φίλους μας, οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο Pinterest αυτή τη φορά αφορούν και τα δύο φύλα..

Περισσότερα...
22.11.2012
Δυναμωτικό Πρωινό

Ωραία ιδέα για δυναμωτικό πρωινό! Βρώμη, ψητά μήλα & γιαούρτι.

Περισσότερα...
09.03.2013

Πειραματισμοί στην κουζίνα

Πειραματισμοί στην κουζίνα

με καλή παρέα και πίνοντας αγαπημένο ρόφημα από κακάο.

Περισσότερα...
08.02.2014

Μια κρεβατοκάμαρα που τράβηξε την προσοχή μου αμέσως...

Μια κρεβατοκάμαρα που τράβηξε την προσοχή μου αμέσως...

Τα στοιχεία που ξεχώρισα είναι το υφασμάτινο κρεβάτι, το φωτιστικό δαπέδου στη θέση του πορτατίφ και τα κάδρα που ακουμπούν στο δάπεδο.

Περισσότερα...
31.03.2014

Της χαράς μαγαζί

Της χαράς μαγαζί

Ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και δε βαριέμαι ν' ακούω... Ένα τραγούδι για να ξεκινήσουμε όμορφα την εβδομάδα μας.

Περισσότερα...
26.01.2013

Ρεπορτάζ στην κουζίνα για ένα σούπερ πρωινό

Ρεπορτάζ στην κουζίνα για ένα σούπερ πρωινό

Για να μη νομίζετε ότι μένουμε στα λόγια, οι φωτογραφίες απεικονίζουν το σημερινό πρωινό μας.

Περισσότερα...
17.03.2013

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ - Απόκριες στην Ξάνθη

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ - Απόκριες στην Ξάνθη

Κέφι, ζωντάνια, χορός, πολλά χρώματα και φυσικά τρελός ρυθμός στη φετινή αποκριάτικη παρέλαση της Ξάνθης! Εμπειρία αξεπέραστη!

Περισσότερα...
27.10.2014

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Όπως σας εκμυστηρευτήκαμε πρόσφατα, κάπως έτσι άρχισαν όλα. 

Περισσότερα...
31.05.2013

James - Tomorrow

James - Tomorrow

Για τo μουσικό διάλειμμα της ημέρας σήμερα επιλέγουμε να ακούσουμε τους James να μας τραγουδούν "Tomorrow"..

Περισσότερα...
06.05.2015

Στο φράγμα του Αλιάκμονα, κοντά στη Βέροια

Στο φράγμα του Αλιάκμονα, κοντά στη Βέροια

Σε ένα μέρος πανέμορφο, εντάξει μπορεί να μην ήταν τόσο όμορφο και τόσο γραφικό όσο το Μπουράνο, αλλά είχε και αυτό τη μαγεία του, βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες για το καθιερωμένο πικ νικ της Πρωτομαγιάς. Και ναι φέτος, δε σκεφτήκαμε καν το ενδεχόμενο της ταβέρνας, καθότι στην παρέα πλέον έχουν προστεθεί αρκετά νέα μέλη από 1+ ως 5- ετών, οπότε θέλαμε να αποφύγουμε το κυνηγητό, θέλαμε να τους φέρουμε πιο κοντά στη φύση, θέλαμε να στρώσουμε χάμω και να γίνουμε ένα με τη γη, τις πευκοβελόνες, τις πέτρες και τα χώματα... Και γίναμε!

Περισσότερα...
08.03.2013
Να νιώθεις καλά

Ο οχτάλογος του "σκέφτομαι θετικά - νιώθω καλά".

Περισσότερα...
21.05.2013
Κηροπήγια με έμπνευση

Τα γυάλινα βάζα που έχουμε στο σπίτι για την αποθήκευση των τροφών μπορούν να έχουν άλλη μία χρήση. Μπορούν να γίνουν και πολύ όμορφα κηροπήγια που θα μας κρατάνε συντροφιά τις καλοκαιρινές νύχτες στο μπαλκόνι ή την αυλή.

Περισσότερα...
26.05.2014

Εξόρμηση στη Λίμνη Πηγών Αώου

Εξόρμηση στη Λίμνη Πηγών Αώου

Ένας πολύ όμορφος τόπος προορισμού για χαλάρωση, βόλτα, απόλαυση της φύσης ειδικά αυτή την εποχή που όλα είναι καταπράσινα, είναι η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας, αυτή των πηγών του Αώου στα λιβάδια του Μετσόβου.

Περισσότερα...
22.03.2015

Ψάχνοντας για κοχύλια

Ψάχνοντας για κοχύλια

Μην πάει ο νους σας στο γνωστό μυθιστόρημα της Ρόζαμουντ Πίλτσερ... Είναι εποχή που στις παραλίες της Λάρισας, μετά τις μεγάλες φουρτούνες του χειμώνα, βρίσκεις υπέροχα κοχύλια, πραγματικά κοχύλια που τα βγάζει η θάλασσα και τα μοιράζει απλόχερα στους περιπατητές της παραλίας.

Περισσότερα...